Kako pomoći pticama preživjeti vrućinu

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Jeste li znali da je po ljetnim vrućinama i pticama potrebna pomoć? Svi znamo da u vrućim danima ima premalo vode, ali osim vode fali i žitarica od kojih ptice žive.

Ptice u zoološkim vrtovima također ljeti trebaju osvježenje
Ekstremne vrućine ugrožavaju pustinjske ptičije vrste
Uticaj suša i požara na ptičiji svijet

Ljeto je godišnje doba kada većina ptica ima mlade, koji su itekako ugroženi! Kako bi im pomogli možete na drveće ispred svoje zgrade ili kuće, ili na svoj balkon staviti nekoliko hranilica i pojilica za ptice.

Ako baš ne želite da vam budu toliko blizu, pomozite im tako da hranilice i pojilice postavite u dvorište ili u park. Hranilice i pojilice, koje možete kupiti ili sami napraviti, stavite na njima vidljivo mjesto, kako bi ih lako pronašle.

Hraniti ptičice možete sa raznim vrstama sjemenki, a posebno im odgovaraju suncokret i zob. Osim sjemenki možete im narezati i krušku, grožđe, jabuku, bananu ili neko drugo voće.

Hljeb izbjegavajte jer on za ptice, pogotovo za njihove mlade nije hranjiv, a zbog suša može napraviti više štete nego koristi.

Voda im je najneophodnija za vrijeme vrućina, kako za piće tako i za kupanje. Ukoliko im je obezbjedite možete spasiti brojne ptice iz vašeg kraja. (zenskisvijet.com, Ptice.info)
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
297
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Svakako sevap. :thumbsup:
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Ne košta gotovo ništa a vrlo korisno i lijepo uraditi.
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
232
Reakcije
64
Lokacija
Spol
Napravite pojilišta za spas ptica u tropskim danima
Vrućina i suša izuzetno je nepovoljno vrijeme i za ptice koje vodu, osim za piće, koriste da bi se u njoj kupale, a nekima treba i da bi sagradile gnijezdo. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva da im napravimo pojilišta sa dovoljno vode.

Ptice do pijaće vode, kažu stručnjaci, dolaze teško, a kada je pronađu u strmim kanalima i dubokim vodotokovima često su obale nepristupačne, pa se desi da ptice padnu u vodu i da se udave.

- Pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosto mjesta blizu kog postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se uvijek moglo napuniti svježom vodom - preporučuju ornitolozi.

Kažu da je za male ptice najsigurnije pojilište na plastičnom ili betonskom postolju uzdignutom najmanje metar iznad tla, kako bi bilo teže dostupno mačkama.

- Sama posuda ne treba da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do 7 cm. Druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će dijelom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu - kažu u Društvu za zaštitu ptica.

Posude, prema njihovim riječima, mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, ali ih u tim slučajevima neće posjetiti mnogo različitih vrsta ptica.

- U prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Zato je dobro postaviti bazen u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje slijeću stalno vrebati mačke i psi. Konačno, ni običnu tepsiju sa vodom ptice neće odbiti kada prigusti - kažu ornitolozi.

Oni dodaju da pojilice, u zavisnosti od toga gdje su postavljene, privlače mnogobrojne ptice među kojima su vrapci, kosovi, drozdovi, sjenice, čvorci, vrane, svrake, ali i mnogobrojne druge žedne životinje.

Ističu da je, na primjer, pojilica u vrtnoj arhitekturi nezamjenljiv dio mobilijara koji doprinosi estetskoj vrijednosti ovakvih prostora, pa i preporučuju da je naprave i oni koji uređuju ili održavaju parkove i druge urbane javne zelene površine.

Stručnjaci savjetuju da se i sa kućnim ljubimcima postupa pažljivo tokom velikih vrućina. Budite oprezni da ih iz klimatiziranih prostora ne izlažete naglo vanjskim vrućinama, maknite ih sa direktnog sunca, redovnije im mijenjajte vodu, a posude češće čistite jer se na visokim temperaturama mikroorganizmi razmnožavaju češće i brže. Ako imate psa pazite da ne opekne noge na vrelom asfaltu. (juznevesti.com, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
400
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Eto ove viseće kao na slici se i ne pominju u tekstu a baš su cool.
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
495
Reakcije
146
Lokacija
Spol
I hrana i voda su jednako važne.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Ponovo aktuelno, bump.
 

muamer

Registrovani član
Registracija
05-03-2015
Poruke
16
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Ja sam jedva sebi pomogao.
 
Pronađi:
Vrh