Potu (Potoo) ptice

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Ptice potu (Potoo) iz porodice Nyctibiidae žive u centralnoj i južnoj Americi, u oblastima od Meksika do Argentine. Postoji sedam vrsta unutar roda Nyctibius.

Duge su od 21 do 58 cm. Imaju duga krila i repove, krupnu glavu i širok kljun, kao i karakteristične krupne oči. Noge su slabe i služe samo za osnovno držanje.

Perje im je zagonetno i dobro se kamufliraju na drveću. U slučaju opasnosti dodatno se zamrznu i teško razlikuju od grana.

Potoo je noćna ptica i skoro nikada ne leti tokom dana, već umjesto toga mirno stoji na drvetu poluotvorenih očiju. Imaju neobične očne kapke koji im omogućavaju da primjete pokrete čak i kada žmire.

Uglavnom se hrane insektima, u sumrak i noću. Također jedu i moljce, skakavce i termite, a sve gutaju u komadu.

Ove ptice ne prave gnijezda. Nose po jedno jaje koje najčešće postavljaju u udubljenja na granama ili na vrh truhlog panja. Jaje je bijelo i ima ljubičasto-smeđe mrlje. U inkubaciji učestvuju oba roditelja. Ptić izlazi iz jajeta nakon mjesec dana, početno perje je bijelo, a u 'gnijezdu' ostaje još dva mjeseca.

Vrste:
Generalno su veoma neobičnog izgleda, možda nisu naročito lijepe ali su svakako zanimljive ptice. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Ivana

Registrovani član
Poruke
216
Reakcije
58
Lokacija
Spol
Ma jesu čudne ali su opet na neki način simpatične. :)
 
Pronađi:
Vrh