Prstenovanje ptica u Crnoj Gori 2015.

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
333
Reakcije
221
Lokacija
Spol
UTp0OHR.png
Drugo organizovano prstenovanje ptica u Crnoj Gori i prvo prstenovima sa natpisom ove države počinje 20. avgusta na lokalitetu Mareza i trajaće do kraja jesenje seobe.

Volonteri Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pokosili su i očistili parcele za postavljanje mreža, kupljeni su prstenovi i najkvalitetnije mreže koje onemogućavaju samopovrijeđivanje ptica.

Crna Gora se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru i milioni ptica svake godine prelijeću njenu teritoriju na putu ka Africi i obratno. Ekipa CZIP-a očekuje značajne naučne podatke, možda i nove vrste za teritoriju Crne Gore.

Volonterska akcija traži izuzetan radni napor i konstantan obilazak mreža. Svi koji vole ptice su pozvani. Ukoliko ih ne volite ipak dođite, kažu iz Centra, dodajući da su sigurni da ćete ih zavoljeti.

o6tmjb6.png
Prstenovanje će se vrštiti svakodnevno sa početkom u 4:00 h, kada će se prvi put otvarati mreže.

Raspored volonterskih grupa je sljedeći:

I grupa, 5:00h
II grupa 6:00h
III grupa 7:00h
IV grupa 8:00h
V grupa 9:00h
VI grupa 10:00h.

Za učešće u ovoj akciji možete se prijaviti slanjem svojih podataka sa napomenom o raspoloživom vremenu na mail czip.prstenovanje@gmail.com.

Iz CZIP-a mole da u mailu tačno naznačite datum i vrijeme, odnosno grupu kada ćete učestvovati. Akciju će voditi licencirani prstenovači ptica koji će svakodnevno biti prisutni na terenu.

Dostupnim informacijama biće redovno ažurirano Ministarstvo održivog razvoja i turizma CG, nadležne institucije i šira javnost. CZIP će pripremiti godišnji izvještaj o prstenovanju ptica, a podaci će biti iskorišteni za Godišnji izvještaj o stanju biodiverziteta. (CZIP, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
516
Reakcije
224
Lokacija
Spol
Sretno susjedi.
 
Pronađi:
Vrh