Park prirode Vransko jezero

Diskusija u 'Čovjek i ptice' pokrenuta od dragon, 18-08-2015.

 1. dragon

  dragon Registrovani član

  Poruke:
  483
  Lajkovi:
  205
  Spol:
  Lokacija:
  Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero | 2015
  [​IMG] Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero redovno se provodi još od 2001., a ove godine je otvoren 17. jula. Organizuje ga Ornitološka udruga "Brgljez kamenjar" u saradnji sa upravom Parka.

  Kako kaže voditelj ornitološke stanice Vranskog jezera i predsjednik udruge "Brgljez kamenjar" ornitolog Ivica Lolić, u mnogo čemu nalazi se zajednički jezik između udruženja i Parka: djelatnosti Parka prirode usmjerene su na zaštitu i promociju biološke raznolikosti prostora Vranskog jezera, a Udruga "Brgljez kamenjar" aktivna je u popularizaciji ornitologije, valorizaciji prirodnih bogatstava Dalmacije, edukaciji i podizanju ekološke svijesti njenog stanovništva te zaštiti i istraživanju ornitofaune putem monitoringa ugroženih vrsta i zajednica ptica, praćenjem migracijskih sistema ptica itd.

  Ovdje se provodi akcija prstenovanja ptica u rezervatu Parka koji kamp i finansijski podupire. Ove će godine kamp trajati najmanje 90 dana (u udruzi se nadaju i više). Voditelji smjena su ornitolozi iz Hrvatske, a poslije će im se priključiti mađarski prstenovači kojima je najzanimljivija zimujuća populaciju crnoprugastoga trstenjaka.

  Osim ovlaštenih prstenovača i saradnika volontera iz Hrvatske, u akciji će učestvovati i gosti iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Italije, Francuske, Češke, Poljske, Norveške i Holandije. Riječ je uglavnom o ornitolozima i ljubiteljima ptica koji ovdje dolaze zbog posmatranja ptica.

  Tokom jednog dana prosječno se ulovi više stotina ptica, korištenjem specijalnih ornitoloških mreža koje pticama ne nanose ozlijede. Nakon obavljenog ispitivanja i mjerenja: determinacije vrste i spola, određivanja starosti te mjerenja težine, ptice se prstenuju i ponovo puštaju na istom mjestu na kojem su i ulovljene. U okviru ovog ornitološkoga kampa prstenuje se 20-30 hiljada jedinki, ovisno o trajanju kampa.

  Mreže se podižu u ranim jutarnjim satima, prije zore, a tokom dana se zbog vrućine zatvaraju. Ulovljene ptice stavljaju se pojedinačno u platnene vrećice u kojima dočekaju svoj red za prstenovanje. Mreže se tokom vrućih dnevnih sati zatvaraju, a ponovo se otvaraju u kasno poslijepodne jer se tada i u ranim noćnim satima u njih love ćukovi, legnjevi i druge noćne vrste.

  Niko od posjetitelja kampa, ni onih najmlađi ni onih starijih, nije ostao ravnodušan kada je primio u ruke neku od ulovljenih ptica! Stoga je ovo ujedno i poziv svim ljubiteljima ptica da dođu i posjete kamp, posebno u ranim jutarnji satima kad su ornitološke aktivnosti najživlje, a prilika da se o pticama nešto nauči te mogućnost da se ptice izbliza upoznaju i dodirnu najizglednija. (dalmacijanews.hr, Ptice.info)
   
 2. upendo

  upendo Registrovani član

  Poruke:
  565
  Lajkovi:
  202
  Spol:
  Lokacija:
  Sretan rad.
   
 3. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  714
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  "Maskenbal ptica" u organizaciji PP Vransko jezero
  [​IMG] Svake se godine 2. februara obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

  Od 2013. godine i Park prirode „Vransko jezero“ nalazi se na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Evropi rijetke vrste ptica.

  JU PP Vransko jezero je u obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa uključila i učenike područnih i osnovnih škola iz okoline Parka kroz aktivnosti izrade maski ptica močvarica i učešće u "Maskenbalu ptica", likovno-karnevalskom takmičenju.

  Ove godine u 4. Maskenbalu ptica učestvuju učenici područnih škola Vrgada, Radašinovci, Raštane Gornje, Banjevci, Tkon te osnovne škole Sv. Filip i Jakov.

  [​IMG] Radnici JU PP Vransko jezero su posjetili škole prema dogovorenom rasporedu u razdoblju od 8. do 11. februara te edukativnim poklonima, plakatima i bookmarkerima nagradili učenike koji su izradili maske ptica močvarica kao što su liska, čaplja danguba, ćubasti gnjurac, žuta čaplja, vivak...

  Učenici su kroz interaktivno predavanje stručne službe Parka prirode naučili nešto više o pticama močvaricama Vranskog jezera i o važnim ulogama močvara te na koji način se mogu koristiti njene blagodati a da ih se sačuva za budućnost.

  Osim što su naučili raspoznavati ptice Vranskog jezera, učenici su se i dobro zabavili a neki su i zaplesali pod maskama.

  Park prirode Vransko jezero je jedan od 11 parkova prirode u Republici Hrvatskoj i obuhvata Vransko jezero s okolinom. Proglašen je 1999. godine na površini od 57 km2. Administrativno se nalazi u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji kao dio grada Benkovca i općina Pakoštane, Stankovci, Pirovac i Tisno. (pp-vransko-jezero.hr, Ptice.info)
   
 4. slavo

  slavo Registrovani član

  Poruke:
  1
  Lajkovi:
  0
  Spol:
  Lokacija:
  Lijepo.
   
 5. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  714
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  PP Vransko jezero u školama održava radionice izrade hranilica za ptice
  [​IMG] Da su pravi ljubitelji ptica i zaštitari prirode pokazali su učenici trećih razreda OŠ Bartul Kašić i PŠ Bokanjac koji su, sa svojim učiteljicama izrađivali hranilice za ptice. Hranilice su postavili u svoja školska dvorišta, a o hranjenju ptica brinuće se čitavu zimu.

  Osim što je postavljanje hranilica pomoć pticama u preživljavanju, učenicima je izvrsna prilika za posmatranje ptica iz blizine.

  Edukativna radionica izrade hranilica za ptice održana je pod vodstvom dvoje edukatora Parka prirode Vransko jezero, a djeca su naučila kada i kako hraniti ptice, čime ih smijemo hraniti a čime ne te koje ptice dolaze na hranilicu. Naučili su i kako sami mogu jednostavno napraviti hranilice od otpadnog materijala iz kućanstva: plastičnih boca, konzervi, tetrapak ambalaže, kartona.

  Postavljanje hranilica u školskom vrtu bio je najzanimljiviji dio i u toj aktivnosti su željeli učestvovati svi mališani.

  Radionica je nastavak saradnje PP Vransko jezero i OŠ Bartul Kašić koja ima status škola – „Prijatelj Vranskog jezera“. Učenici trećih razreda su već ovog oktobra posjetili Park prirode gdje su promatrali ptice u Ornitološkom rezervatu dvogledima i durbinom, a u 2017. godini je u planu nastavak saradnje kroz zajedničke edukativno-kreativne projekte. (tris.com.hr, Ptice.info)
   
 6. Edmir

  Edmir Registrovani član

  Poruke:
  713
  Lajkovi:
  182
  Spol:
  Lokacija:
  Rad sa djecom je pravi užitak.
   
 7. Walker

  Walker Registrovani član

  Poruke:
  627
  Lajkovi:
  193
  Spol:
  Lokacija:
  Požar u PP Vransko jezero ugrozio ornitološki rezervat
  [​IMG] U Parku prirode Vransko jezero planuo je požar, i to u ornitološkom rezervatu pa se strahuje za štetu koju bi vatra mogla nanijeti tamošnjoj populaciji ptičijih vrsta.

  Djelatnici parka prirode Vransko jezero su kod požarišta, pripadnici DVD-a također, a stižu i pripadnici JVP Zadar.

  - Zatraženo je dizanje kanadera i to je jedino što nas može spasiti. Jer gori sama trstika i šaš koji su u jezeru pa im se ne može prići jer je riječ o obraslom močvarnom terenu. U zimskim uvjetima kanaderu treba pola sata da se podigne u zrak. Čekamo ga jer nam je jedina šansa, inače će izgorjeti veliki dio površine vrijednog ornitološkog rezervata. Teško je procijeniti kolika je površina zahvaćena, a riječ je o sjeverozapadnom dijelu jezera - rekao je Danijel Katičin, direktor Parka prirode Vransko jezero.

  Požar je nastao oko 11 sati i još gori, a kolike će biti razmjere ove katastrofe još niko ne može procijeniti. (24sata.hr, zadarski.hr, Ptice.info)
   
 8. Black

  Black Registrovani član

  Poruke:
  32
  Lajkovi:
  5
  Spol:
  Lokacija:
  Tuga.
   
 9. silente

  silente Registrovani član

  Poruke:
  8
  Lajkovi:
  0
  Spol:
  Lokacija:
  Kako se ovo završilo, jesu li ptice spašene? :confused:
   
 10. dragon

  dragon Registrovani član

  Poruke:
  483
  Lajkovi:
  205
  Spol:
  Lokacija:
  Praćenje jesenske migracije ptica u Vranskom jezeru | 2017
  [​IMG] Prstenovački kamp na Vranskom jezeru jedan je od najstarijih ornitoloških kampova u Hrvatskoj. Utemeljilo ga je Hrvatsko ornitološko društvo te se u kontinuitetu održava od 2001. godine, iako se prstenovanje na ovom području povremeno provodilo i ranije.

  U saradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero, kamp od 2015. godine organizuje Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”, na čelu s predsjednikom Društva, Ivicom Lolićem.

  Ovogodišnji kamp je počeo 1. avgusta, a u periodu od tri mjeseca na prstenovačkoj stanici će se izmjenjivati glavni prstenovači – voditelji smjena kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači, kako profesionalni tako i ornitolozi amateri.

  Svake jeseni broj ptica na Vranskom jezeru se znatno poveća jer se stanaricama koje na jezeru obitavaju tokom čitave godine pridružuju zimovalice, ali i ptice selice koje u jesen iz sjevernih područja, pred nadolazećom zimom i u potrazi za hranom, odlaze na jug. Za vrijeme nekoliko hiljada kilometara dugih selidbenih puteva, ptice se zaustavljaju na mjestima kao što je Vransko jezero kako bi tu predahnule, nahranile se i prikupile dovoljno energije za nastavak svog selidbenog puta.

  Podatke o preletničkim rutama ptica selica dobijaju se iz prstenovačkih akcija na kojima se ptice hvataju u ornitološke mreže, odnosno mreže tankih niti, koje ptice u letu ne vide. Uhvaćene ptice prstenovači zatim oprezno vade iz mreža i stavljaju u platnene vrećice u kojima ptice budu sve do trenutka kad im se na nogu stavi prsten, uzmu sve potrebne mjere (dužina krila, repa, kljuna, masa, indeks masnog tkiva…) i na posljetku puste na slobodu.

  Svaki prsten ima jedinstvene oznake, kombinacije slova koje predstavljaju zemlju iz koje prsten potiče i brojeva. Na taj način ponovni ulovi prstenovanih jedinki daju informaciju o tome kuda se pojedine vrste kreću na svom migracijskom putu.

  JUPP Vransko jezero je ove godine od Zavoda za ornitologiju, koji djeluje u sklopu HAZU-a, zatražila smjernice pomoću kojih bi se prstenovanje u Parku u nadolazećim godinama standardiziralo, odnosno odvijalo prema zadanim protokolima kojima bi se ujednačio rad prstenovača. Na ovaj način prstenovanje bi se uskladilo s evropskim prstenovačkim praksama, s ciljem osmišljavanja što boljeg dugogodišnjeg programa praćenja stanja preletničkih populacija i prikupljanja kvalitetnih, usporedivih podataka koji bi se mogli koristiti u svrhu pisanja naučnih i završnih radova. (RTL, Ptice.info)
   
 11. Walker

  Walker Registrovani član

  Poruke:
  627
  Lajkovi:
  193
  Spol:
  Lokacija:
  Uspješan rad vam želim.
   

Podijeli stranicu

Pronađi: