Izlazak papagaja iz kaveza i vraćanje unutra

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
• Ako ste pticu tek kupili ili dobili, nemojte prve 2-3 sedmice ni pokušavati da je puštate van kaveza. Potrebno joj je malo vremena da se adaptira na novu sredinu, ljude i položaj stvari u prostoriji.

• Kavez sa pticama nemojte stalno prenositi iz prostorije u prostoriju. Pticama to remeti opuštenost.

• Kad je došlo vrijeme da ptica izađe van, prvo se uvjerite da su prozori i vrata zatvoreni i da ne postoji neka opasnost za ljubimca (otvoreni izvori toplote i sl.). Nemojte pticu ganjati po kavezu i tjerati na silu da izađe. Otvorite vrata kaveza i pustite da sama pokuša. Ako se to ne desi onda je probajte namamiti hranom. Možete polako, sa vanjske strane kaveza, rukom papagaja pokušati usmjeriti na izlaz. Ako sve to ne prolazi, uvucite ruku kroz vrata i ponudite ptici da vam stane na prst pa da je tako polako izvučete. Ako to ne ide onda je možete uhvatiti. Budite nježni i pokušajte biti spretni, da hvatanje ne bi trajalo predugo. Ipak se radi o frustrirajućem iskustvu za papagaja.

• Kad je ptica vani nemojte je proganjati i tjerati da radi šta se vama sviđa. Pustite je da istraži prostor i nađe sebi zgodnu poziciju. Bitno je da osjeti više slobode i radi krilima kako ne bi zakržljala.

• Kad dođe vrijeme za povratak u kavez, opet nemojte da ganjate pticu, hvatate je rukama, gasite svjetlo i slično, nego za početak pokušajte sa prinošenjem kaveza. Ptica će sama ući ili stati na žice sa vanjske strane. Dajte joj malo vremena da nađe ulaz u kavez. Pokušajte je opet namamiti hranom. Pokušajte i napustiti prostoriju kako bi u tišini ptica lakše funkcionisala. Ako imate par onda je važno da jedna uđe, a druga će je slijediti.
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
494
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Dok nisam znala radila sam sve ovo što nije dozvoljeno. :redface:
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
400
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Nije da se hvalim ali imala sam i ja takvih grešaka.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Ko nema nepripitomljenu pticu i ne zna kako to može da izgleda. :D
 
Pronađi:
Vrh