Energetska efikasnost i direktive EU

Diskusija u 'Priroda, ekologija' pokrenuta od zorion, 11-09-2015.

 1. zorion

  zorion Moderator

  Poruke:
  387
  Lajkovi:
  228
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Direktiva EU 92/75/EC uspostavila je šemu obilježavanja potrošnje energije na uređajima.

  Direktiva je implementirana sa nekoliko drugih tako da većina bijele tehnike, pakovanja sijalica i svi automobili pri prodaji ili iznajmljivanju moraju imati jasno istaknutu EU energetsku oznaku (EU Energy Label).

  Energetska efikasnost je na oznaci klasirana od A do G, gdje je A najefikasnija a G najlošija klasa.

  Oznake sadrže i druge korisne podatke za kupca, a informacije bi trebale biti dostupne i u katalozima i na stranicama internet trgovina.

  Prateći napredak u energetskoj efikasnosti, kasnije su predstavljene i klase A+, A++ i A+++.

  Od 2010. godine uvedeni su i piktogrami koji mijenjaju tekst, da bi se dozvolilo proizvođačima da koriste iste oznake na proizvodima koji se prodaju u različitim zemljama.

  Direktivu EU 92/75/EC kasnije je zamijenila Direktiva 2010/30/EU, koja je primjenjena od 31. jula 2011. godine.

  Prijevod: Ptice.info, više detalja na Wikipedia stranicama.
   
  dzejms, Hasan i paxaro su lajkovali sadržaj.
 2. limitless

  limitless Registrovani član

  Poruke:
  7
  Lajkovi:
  2
  Spol:
  Lokacija:
  Hvala za prevod!

  Vjerujem da većina stanovništva ovdje nema pojma o tim oznakama. :unsure:
   
 3. Pahuljica

  Pahuljica Moderator

  Poruke:
  366
  Lajkovi:
  172
  Spol:
  Lokacija:
  U Hrvatskoj 2. oktobra kreću novi poticaji za kupnju A+++ uređaja
  [​IMG] Od 02. listopada/oktobra građani Hrvatske će ponovo moći kupovati energetski najefikasnije kućanske uređaje uz državni poticaj.

  U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 8 miliona kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja te će poticaji iznositi 800 kuna po uređaju (~105 Eura).

  Vezano: Usporedba potrošnje A+ i A+++ uređaja

  - Riječ je o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica evropske, ali i nacionalne energetske politike. Projekat sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz juna bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2" - izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za medije.

  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša u lipnju/junu su po prvi put raspisali javni poziv za građane za kupovinu energetski najefikasnijih kućanskih uređaja na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. juna građani su kupili 10.000 uređaja za što je bilo osigurano 8 miliona kuna. Zbog velikog zanimanja građana tada su najavljeni novi poticaji ovisno o raspoloživim sredstvima u Fondu koja su sada osigurana.

  - U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja - izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

  Kupovali su se frižideri, zamrzivači, frižideri sa zamrzivačem, veš mašine, mašine za posuđe i sušilice. Čak 90% kupljenih uređaja bile su veš mašine. Najveći broj uređaja kupili su građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije.

  Kupovinom i stavljanjem u funkciju 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2 – to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 domaćinstva ili godišnjoj potrošnji vode za 166 domaćinstava.

  Procedura za prijavu bila je jednostavna. Građani su na prodajnom mjestu dobili jedinstveni obrazac s bar-kodom. Potpisani obrazac slao se u Fond s kopijama računa, lične karte ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN. Ista procedura vrijediće i za javni poziv koji kreće u oktobru.

  Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupovinu. (croenergo.eu, Ptice.info)
   
  Sadržaj lajkovan od paxaro.
 4. upendo

  upendo Registrovani član

  Poruke:
  565
  Lajkovi:
  202
  Spol:
  Lokacija:
  To se može i pohvaliti. :thumbsup:
   
 5. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  714
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  Kako da ne, od toga svi imaju koristi. ;)
   
 6. Lorena

  Lorena Administrator

  Poruke:
  299
  Lajkovi:
  178
  Spol:
  Lokacija:
  U Sarajevu održana Konferencija “Energetska efikasnost i lokalna zajednica”
  [​IMG] U okviru manifestacije “Energetski dani Sarajevo 2015″, koja se održava od 14. do 19. septembra, u srijedu je u sarajevskoj Vijećnici održana Međunarodna konferencija pod nazivom “Energetska efikasnost i lokalna zajednica”.

  U ime organizatora konferencije učesnike su pozdravili i održali prigodne govore gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, njemački ambasador u BiH Christian Hellbach i Johannes Elle iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju.

  Na konferenciji su održane tri sesije i panel diskusije: institucionalni i zakonski okvir, primjeri dobre prakse u okviru koje je organizirana panel diskusija u dva dijela. Prvi dio se odnosio na realizirane projekte u oblasti energetske efikasnosti, a drugi na projekte energetske efikasnosti javnih preduzeća i kompanija, te iskustva i preporuke.

  Treća sesija je obuhvatila finansijske i tehničke mehanizme podrške, uz panel diskusiju o istoj temi.

  Ovaj događaj je bio i prilika za razmjenu iskustava i znanja u području provođenja programa energetski održivog razvoja i ispunjavanja obaveza jedinica lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini i regionu, te za analizu primjera dobre prakse evropskih i gradova iz regiona.

  Istovremeno, na nekoliko lokacija u Sarajevu postavljeni su info štandovi s promotivnim materijalima o energetskoj efikasnosti.

  Cilj akcije je podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti, animiranje mladih o racionalnom korištenju energije te pružanje savjeta građanima. (BHRT, Ptice.info)
   
 7. Nedžad

  Nedžad Registrovani član

  Poruke:
  25
  Lajkovi:
  1
  Spol:
  Lokacija:
  Teme su dobro odabrane.
   
 8. Scorpio

  Scorpio Registrovani član

  Poruke:
  574
  Lajkovi:
  128
  Spol:
  Lokacija:
  U Trebinju predstavljena kampanja o značaju energetske efikasnosti
  [​IMG] Na Trgu slobode u Trebinju, najjužnijem gradu u Bosni i Hercegovini, u sklopu kampanje "Lajk za pametnu energiju" održan je edukativno-zabavni događaj, s ciljem povećanja javne svijesti o značaju energetske efikasnosti, očuvanja životne sredine i upotrebi obnovljivih izvora energije.

  Profesor Atom, zaštitno lice kampanje je posjetioce kroz "Virtual Reality" – VR igru odveo u virtuelni svijet, u kojem su na potpuno drugačiji način testirali svoje znanje o mjerama energetske efikasnosti, učili o pametnoj energiji i osvajali super nagrade.

  Kampanja "Lajk za pametnu energiju" se realizuje u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, uvesti sistem energetskog menadžmenta u javnim objektima, povećati broj "zelenih radnih mjesta", te doprinijeti razvoju tržišta i privrednom rastu i razvoju BiH.

  - Veoma je važno da stanovništvo razumije značaj energije i energetskih resursa. Aktivnosti koje realizujemo u sklopu projekta imaju za cilj dati pozitivan primjer u smislu stvaranja energetske održivosti, poboljšanju uslova za rad i boravak, te očuvanju životne sredine. Zajedničkim djelovanjem možemo osigurati svjetliju, zdraviju i sigurniju budućnost svih nas, kao i novih generacija – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta "Zeleni ekonomski razvoj".

  [​IMG] Od 2013. godine, u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" implementirani su infrastrukturni radovi na ukupno 86 javnih objekata, koji su direktno uticali na poboljšanje uslova rada za preko 60.000 korisnika i zaposlenih. Smanjena potrošnja objekata u prosjeku je preko 50%, dok je smanjena emisija CO2 preko 7.000 tona. Kreirano je preko 800 zelenih poslova, a ostvarene finansijske uštede u javnim budžetima na godišnjem nivou iznose preko 2.700.000 KM.

  Projekat "Zeleni ekonomski razvoj" u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, fondova za zaštitu okoliša u BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstava prostornog uređenja, te drugim partnerima.

  Više informacija možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org i Facebook stranici. (Klix, Ptice.info)
   
 9. silente

  silente Registrovani član

  Poruke:
  8
  Lajkovi:
  0
  Spol:
  Lokacija:
  Kad stranci finansiraju sve glatko ide.
   
 10. upendo

  upendo Registrovani član

  Poruke:
  565
  Lajkovi:
  202
  Spol:
  Lokacija:
  Tuzlanska Pannonica dobila solarno drvo, uskoro "pametna klupa" i punionica za el. automobile
  [​IMG] Na kompleksu panonskih jezera u Tuzli prošle sedmice je svečano u rad pušteno solarno drvo, a u narednom periodu na području ovog grada planirano je postavljanje i "pametne" klupe te instalacija punionice za električne automobile.

  Solarno drvo svim posjetiteljima Pannonice u Tuzli nudi mogućnost besplatnog punjenja mobilnih telefona, tableta, laptopa i ostalih elektronskih uređaja.

  Ovo drvo se sastoji iz četiri fotonaponska panela, a na samom vrhu se nalazi i led rasvjeta koja će u večernjim satima služiti za osvjetljenje ovog kompleksa.

  - Kada je u pitanju energetska efikasnost mi smo regionalni lider. To se mjeri korištenjem solarne energije, utopljavanjem zgrada, korištenjem daljinskog grijanja... Imamo mnogo objekata gdje za zagrijavanje vode koristimo sunčevu energiju. Ovaj projekat je jedan korak naprijed, prvenstveno da ljudi konkretno vide šta su to kolektori sa fotonaponskim ćelijama koji proizvode struju - kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  On je naglasio da je veoma važna i činjenica da će Tuzla uskoro dobiti i solarnu punionicu za električne automobile, kao i "pametnu klupu".

  - Sve ovo je bitno da ljudi vide i uvjere se u prednosti solarne energije. Zašto bi plaćali struju za toplu vodu, kada istu mogu zagrijati uz pomoć sunca - istakao je on.

  U realizaciji pomenuta tri projekta učestvovala je Mikrokreditna fondacija Partner, a povodom obilježavanja 20 godina uspješnog postojanja i rada. Svečanosti je prisustvovala Selma Jahić, direktorica prodaje u Partneru. (Klix, Ptice.info)
   
 11. Atilla

  Atilla Registrovani član

  Poruke:
  77
  Lajkovi:
  13
  Spol:
  Lokacija:
  Čestitam gradonačelniku Imamoviću, čovjek je od malog industrijskog gradića napravio grad ugodnog življenja.
   
 12. Walker

  Walker Registrovani član

  Poruke:
  627
  Lajkovi:
  193
  Spol:
  Lokacija:
  Bravo Tuzlaci, nek je sretno.
   

Podijeli stranicu

Pronađi: