Koliko kupujete domaće proizvode?

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
SIM kartice u mobitelima građana BiH i regije proizvode se u Gračanici
Korisnici usluga sva tri telekom operatera iz Bosne i Hercegovine i susjednih država u svojim mobilnim telefonima koriste SIM kartice proizvedene u Gračanici. Cilj mladih stručnjaka koji rade na njihovoj proizvodnji je proširiti tržište i u ostalim dijelovima Evrope, piše Anadolu Agency (AA).

Sprat zgrade, u kojoj je smještena firma koja je pod velikim mjerama osiguranja, predviđen je za sklapanje RFID čitača kartica, odnosno čitače za automatsku identifikaciju, a drugi za proizvodnju rješenja za SIM i pametne kartice. Tu se vrši tzv. personalizacija kartica, a to je posljednja faza u proizvodnji i podrazumjeva unos podataka na kartice čime one dobivaju svoj identitet.

Zbog visokih kriterija, mali je broj kompanija koje se mogu baviti ovim poslom i trenutno u svijetu posluje njih 12.

- Radimo sa telekomima i sektorom osiguranja u sferi informacionih tehnologija, a proizvodimo i bankarske kartice. Naši inženjeri su prošli edukaciju u naprednim evropskim i azijskim državama. Neke od pretpostavki uspjeha su predanost u radu, namjera i vjera u sebe da možete uspjeti. Bosna i Hercegovina ima dovoljno kapaciteta da zadovolji te zahtjeve - rekao je Esmir Mujić, regionalni menadžer prodaje u gračaničkom pogonu Elatec-a, koji je sastavni dio istoimene njemačke grupacije.

Mujić je rekao da rade sa najsavremenijim mašinama, te da je trenutni kapacitet dva miliona SIM kartica na godišnjem nivou. Na domaćem tržištu, kaže, nemaju konkurenciju.

- Naša konkurencija je Zapadna Evropa. Imamo čitač koji zadovoljava različite tehnologije, a koji se ne proizvodi nigdje u regiji - izjavio je Mujić.

Amer Alić, montažer elektronske opreme, pojašnjavajući tok proizvodnje čitača, rekao je da kada dođe na posao dobije radni nalog, pločice, plastično kućište, USB kabl i naljepnice. Kada ih montira, zavrne kućište i na njega zalijepi etiketu, zatim ga priključuje na računar i programira, a onda pakuje.

- Čitači se sklapaju za otprilike dvije minute, dok za neke treba i po pet minuta. Trenutno proizvodimo četiri vrste čitača i izvozimo u Njemačku - rekao je Alić, dodajući da je za ovaj posao neophodno poznavanje elektronike i informatike.

Paša Delić jedna je od radnica i trenutno radi na poslovima pakovanja proizvoda.

- Ovdje se pružaju brojne mogućnosti za razvoj i napredovanje, što je primjetno i u mom slučaju. Radim na pakovanjima, ali se obučavam i za kodove - kazala je Delić.

Da je riječ o prosperitetnoj proizvodnji, potvrđuje podatak da je trenutno uposleno 16 osoba, dok se očekuje da će do kraja godine na ovim poslovima raditi i do 60 novih radnika. (AA, Ptice.info)
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
297
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Tešanjski Kiseljak osvojio prvo mjesto na takmičenju u SAD-u
Bosanskohercegovačke kompanije još jednom su dokazale nadmoć u konkurenciji flaširanih mineralnih voda. Ovoga puta, najviše nagrade osvojene su na prestižnom takmičenju u SAD-u.

Dvije vrste flaširane mineralne vode iz Bosne i Hercegovine odnijele su medalje na prestižnom takmičenju održanom u američkom Berkeley Springsu.

26. Međunarodno takmičenje voda u Berkeley Springsu nagradu za savršenstvo uručila je kompanijama sa tri kontinenta, a flaširana mineralna voda „Tešanjski Kiseljak“ osvojila je prvo mjesto u kategoriji flaširanih mineralnih voda.

Također, nagradu je osvojio i „Celvik Dobri Kiseljak“ iz Tešnja zauzevši treće mjesto u kategoriji flaširanih mineralnih voda.

Na takmičenju voda koje se smatra svojevrsnim Oscarom za kvalitetu uručene su nagrade koje su uglavnom otišle u Kanadu i Sjedinjene Američke države, dok je iz naše regije medalju odnijela još i makedonska mineralna voda Oro Luxury.

Lista nagrađenih:
1. Clearbrook, Abbotsford, Kanada
2. Marysville, Victoria, Australia
3. Independence, SAD
4. Santa Ana, SAD
5. Mission Springs Water District, Desert Hot Springs, SAD
1. Theoni Natural Mineral Water, Karditsa, Grčka
2. Prairie Crystal Pure Spring Water, Marchand MB, Kanada
3. Eau De Source 83 ppm, Village Blanchard, NB, Kanada
4. Davia Organic Maple Sap Water, Saint-Quentin, NB, Kanada
5. Antipodes, Whakatane, Novi Zeland
1. Tešanjski Kiseljak, Tešanj, BiH
2. Touch Sparkling Mineral Water, Marchand, MB, Kanada
3. Celvik Dobri Kiseljak, Tešanj, BiH
4. A) Oro Luxury Water, Vizianius, Makedonija
B) Nakd Luxury Sparkling Water, Putaruru, Novi Zeland
C) Deluge Sparkling Natural Spring Water, Oro-Medonte, ON, Kanada
1. Bar H2O, Richmond, SAD
2. Divinia, Idaho Falls, SAD
3. Hamilton On Tap, Hamilton, SAD
4. Mountain Drop, Linthicum, SAD
5. Berkeley Springs Purified Water, Berkeley Springs, SAD
(Klix, Ptice.info)
 

davor

Registrovani član
Registracija
15-12-2014
Poruke
23
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Rado kupim domaće ali ne baš po svaku cijenu. Mora biti nekog kvaliteta, neka je malo i manje od uvoznog ali da vidim trud.
 

skylake

Registrovani član
Registracija
27-04-2016
Poruke
34
Reakcije
4
Lokacija
Spol
Zadnjih godina bez problema nalazim kvalitetne domaće stvari.
 
Pronađi:
Vrh