Zaštićeni pejzaž Bentbaša

Diskusija u 'Priroda, ekologija' pokrenuta od dragon, 09-10-2015.

 1. dragon

  dragon Registrovani član

  Poruke:
  483
  Lajkovi:
  205
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Općinsko vijeće Stari Grad podržava aktivnosti koje se vode u cilju reguliranja zaštite područja Bentbaša i traže dodatno mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vezi s ovim projektom, zaključak je tematske sjednice održane u srijedu u Sarajevu.

  Na ovoj sjednici jedina tačka dnevnog reda bila je Radni materijal o Prednacrtu zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša.

  S obzirom na to da je predlagač Prednacrta zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj sjednici, Zijada Krvavac, pomoćnica ministra, vijećnicima je predstavila materijal i kazala da je u Kantonu Sarajevo do sada zaštićeno 2,30 posto teritorije.

  - Imamo spomenike prirode Vrelo Bosne i Skakavac, te zaštićene pejzaže Trebević i Bijambare. Svi oni koji su posjetili ova područja jasno mogu vidjeti razliku u odnosu na druge prirodne prostore u Kantonu Sarajevo - istaknula je Krvavac.

  [​IMG] U svom izlaganju je kazala da, ukoliko se Bentbaša proglasi zaštićenim prostorom, bit će zadužena već predviđena služba nadzora, sa zadatkom kontinuiranog praćenja svih dešavanja na pomenutom prostoru.

  - U saradnji s nadležnim inspekcijama sprečavat ćemo dalju devastaciju prostora, koja trenutno zahtijeva jednu značajnu ekološku restauraciju ukoliko želimo očuvati ostatak vrijednosti - rekla je Krvavac.

  Tokom rasprave bilo je dosta dilema koje su u vezi s obuhvatom, tj. zonom koja bi trebalo da obuhvata zaštićeni pejzaž Bentbaša. Kako je pojašnjeno predviđena zona je od "zelenog" mosta na Bentbaši do Kozije ćuprije, te 100 metara desno i lijevo od Miljacke.

  Tematskoj sjednici prisustvovali su predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, Zavoda za planiranje KS-a, KJU Zaštićena prirodna područja, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. (RSa, Ptice.info)
   
 2. Edmir

  Edmir Registrovani član

  Poruke:
  713
  Lajkovi:
  182
  Spol:
  Lokacija:
  I trebala bi.
   
 3. lastavica

  lastavica Registrovani član

  Poruke:
  441
  Lajkovi:
  127
  Spol:
  Lokacija:
  Bentbaša je brend.
   
 4. dragon

  dragon Registrovani član

  Poruke:
  483
  Lajkovi:
  205
  Spol:
  Lokacija:
  Specijalni rezervat prirode Bentbaša postaje zaštićeno područje
  [​IMG] Skupština Kantona Sarajevo jučer je na sjednici usvojila Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža Bentbaša, kao i Zakon o osnivanju nove Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

  Bentbaša je stari dio Sarajeva, daleko poznat i opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogat rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom. U stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bentbaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Primjera radi, evidentirano je 70 različitih tipova staništa, a utvrđena je i veoma visoka stopa endemičnosti posebno biljaka.

  - Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida. Također, prostor Bentbaše karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr. Osim toga, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput votodoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno - historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija - stoji u obrazloženju odluke.

  [​IMG] Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, prethodno je 31. avgusta 2016. godine dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite Bentbaše, a što je bila obaveza pribavljanja shodno članu 144. stav (5) Zakona o zaštiti prirode, uz uslov da mjere zaštite budu u skladu sa mjerama zaštite koje se odnose na kulturno-historijske vrijednosti koje su zaštićene odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

  Prema Zakonu, Zaštićeni pejzaž ''Bentbaša'' predstavlja zaštićenu zonu, koja je namijenjena uglavnom za konzervaciju pejzaža i rekreaciju, sa osnovnim ciljevima:

  -osiguranje kulturnih i tradicionalnih atributa (održavanje skladnih interakcija prirode i kulture kroz zaštitu pejzaža i tradicionalnog korištenja zemljišta);
  - očuvanje i neuznemiravanje staništa, ekosistema i vrsta, održavanje genetičkih resursa u dinamičnom stanju i stanju razvoja, održavanje utvrđenih ekoloških procesa, očuvanje osobina ustroja pejzaža, očuvanje uzoraka iz prirodnog okoliša u naučne svrhe, monitoring okoliša, uključujući i područja koja nemaju pristup, svođenja uznemiravanja na minimum putem pažljivog planiranja i vršenja istraživanja i drugih odobrenih djelatnosti, kao i ograničenje pristupa javnosti;
  [​IMG] - podržavanje načina života i ekonomskih aktivnosti koje su u skladu sa prirodom, te eliminiranje i sprečavanje korištenja zemljišta i aktivnosti koje nisu u skladu sa ciljevima zaštite;
  - omogućavanje javnosti da uživa putem pasivne rekreacije, edukacije i aktivnosti u skladu sa prirodom;
  - podsticanje naučnih i obrazovnih aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti okoliša;
  - otklanjanju i sprečavanju eksploatacije ili posjeta, koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode;
  - dobrobiti lokalne zajednice kroz osiguranje autentičnih proizvoda i usluga - održivi oblici turizma.

  Ovim područjem upravljaće Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS, a izdvojeno je 85.000 KM u ove namjene. U narednoj godini planirano je zapošljavanje dva nadzornika/čuvara prirode srednje stručne spreme i jedan radnik na održavanju (NK) tokom 12 mjeseci, te 10 radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone. U 2019. godini, Ustanova planira da zadrži ranije pomenuta dva nadzornika/čuvara prirode i jednog radnika na održavanju tokom 12 mjeseci iz prethodne godine i dva radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone. (Klix, Ptice.info)
   
 5. Atilla

  Atilla Registrovani član

  Poruke:
  77
  Lajkovi:
  13
  Spol:
  Lokacija:
  Prelijepo mjesto i bio je red da se to zaštiti.
   
 6. Walker

  Walker Registrovani član

  Poruke:
  627
  Lajkovi:
  193
  Spol:
  Lokacija:
  Nadam se da ćete biti efikasni u realizaciji. Sretno.
   

Podijeli stranicu

Pronađi: