Zaštićeni pejzaž Bentbaša

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Sarajevska Bentbaša će biti zaštićeno područje
Općinsko vijeće Stari Grad podržava aktivnosti koje se vode u cilju reguliranja zaštite područja Bentbaša i traže dodatno mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vezi s ovim projektom, zaključak je tematske sjednice održane u srijedu u Sarajevu.

Na ovoj sjednici jedina tačka dnevnog reda bila je Radni materijal o Prednacrtu zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša.

S obzirom na to da je predlagač Prednacrta zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj sjednici, Zijada Krvavac, pomoćnica ministra, vijećnicima je predstavila materijal i kazala da je u Kantonu Sarajevo do sada zaštićeno 2,30 posto teritorije.

- Imamo spomenike prirode Vrelo Bosne i Skakavac, te zaštićene pejzaže Trebević i Bijambare. Svi oni koji su posjetili ova područja jasno mogu vidjeti razliku u odnosu na druge prirodne prostore u Kantonu Sarajevo - istaknula je Krvavac.

U svom izlaganju je kazala da, ukoliko se Bentbaša proglasi zaštićenim prostorom, bit će zadužena već predviđena služba nadzora, sa zadatkom kontinuiranog praćenja svih dešavanja na pomenutom prostoru.

- U saradnji s nadležnim inspekcijama sprečavat ćemo dalju devastaciju prostora, koja trenutno zahtijeva jednu značajnu ekološku restauraciju ukoliko želimo očuvati ostatak vrijednosti - rekla je Krvavac.

Tokom rasprave bilo je dosta dilema koje su u vezi s obuhvatom, tj. zonom koja bi trebalo da obuhvata zaštićeni pejzaž Bentbaša. Kako je pojašnjeno predviđena zona je od "zelenog" mosta na Bentbaši do Kozije ćuprije, te 100 metara desno i lijevo od Miljacke.

Tematskoj sjednici prisustvovali su predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, Zavoda za planiranje KS-a, KJU Zaštićena prirodna područja, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. (RSa, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Specijalni rezervat prirode Bentbaša postaje zaštićeno područje
Skupština Kantona Sarajevo jučer je na sjednici usvojila Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža Bentbaša, kao i Zakon o osnivanju nove Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Bentbaša je stari dio Sarajeva, daleko poznat i opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogat rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom. U stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bentbaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Primjera radi, evidentirano je 70 različitih tipova staništa, a utvrđena je i veoma visoka stopa endemičnosti posebno biljaka.

- Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida. Također, prostor Bentbaše karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr. Osim toga, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput votodoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno - historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija - stoji u obrazloženju odluke.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, prethodno je 31. avgusta 2016. godine dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite Bentbaše, a što je bila obaveza pribavljanja shodno članu 144. stav (5) Zakona o zaštiti prirode, uz uslov da mjere zaštite budu u skladu sa mjerama zaštite koje se odnose na kulturno-historijske vrijednosti koje su zaštićene odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Prema Zakonu, Zaštićeni pejzaž ''Bentbaša'' predstavlja zaštićenu zonu, koja je namijenjena uglavnom za konzervaciju pejzaža i rekreaciju, sa osnovnim ciljevima:

-osiguranje kulturnih i tradicionalnih atributa (održavanje skladnih interakcija prirode i kulture kroz zaštitu pejzaža i tradicionalnog korištenja zemljišta);
- očuvanje i neuznemiravanje staništa, ekosistema i vrsta, održavanje genetičkih resursa u dinamičnom stanju i stanju razvoja, održavanje utvrđenih ekoloških procesa, očuvanje osobina ustroja pejzaža, očuvanje uzoraka iz prirodnog okoliša u naučne svrhe, monitoring okoliša, uključujući i područja koja nemaju pristup, svođenja uznemiravanja na minimum putem pažljivog planiranja i vršenja istraživanja i drugih odobrenih djelatnosti, kao i ograničenje pristupa javnosti;
- podržavanje načina života i ekonomskih aktivnosti koje su u skladu sa prirodom, te eliminiranje i sprečavanje korištenja zemljišta i aktivnosti koje nisu u skladu sa ciljevima zaštite;
- omogućavanje javnosti da uživa putem pasivne rekreacije, edukacije i aktivnosti u skladu sa prirodom;
- podsticanje naučnih i obrazovnih aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti okoliša;
- otklanjanju i sprečavanju eksploatacije ili posjeta, koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode;
- dobrobiti lokalne zajednice kroz osiguranje autentičnih proizvoda i usluga - održivi oblici turizma.

Ovim područjem upravljaće Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS, a izdvojeno je 85.000 KM u ove namjene. U narednoj godini planirano je zapošljavanje dva nadzornika/čuvara prirode srednje stručne spreme i jedan radnik na održavanju (NK) tokom 12 mjeseci, te 10 radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone. U 2019. godini, Ustanova planira da zadrži ranije pomenuta dva nadzornika/čuvara prirode i jednog radnika na održavanju tokom 12 mjeseci iz prethodne godine i dva radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone. (Klix, Ptice.info)
 

Atilla

Registrovani član
Poruke
108
Reakcije
18
Lokacija
Spol
Prelijepo mjesto i bio je red da se to zaštiti.
 

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Nadam se da ćete biti efikasni u realizaciji. Sretno.
 

Lorena

Administrator
Poruke
320
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Ekološki voz od Bentbaše do Kozije ćuprije
Nakon što je jedan dio područja Bentbaše, odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, preuzela KJU (Kantonalna Javna Ustanova) za zaštićena područja, saniran je komunalni otpad i očekuje se uređenje te zaštita ovog područja.

- Planiran je niz aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje prirodnih vrijednosti i ugodan boravak posjetilaca na ovom području - rekao je Mustafa Zvizdić, stručni saradnik za promociju i marketing KJU za zaštićena područja.

U planu je da se u funkciju stavi ekološki voz koji bi vozio od Bentbaše do Kozije ćuprije, što bi bila atrakcija za mlađu populaciju. Postavit će se mobilijar, dječiji rekviziti, bicikli za iznajmljivanje i kućice za odmor.

- Bit će prisutni i nadzornici i postavljen videonadzor, jer nećemo dozvoliti devastaciju zaštićenog prostora - kazao je Zvizdić.

Područje Zaštićenog pejzaža Bentbaša iznosi 160,9 hektara. (Oslobođenje, Ptice.info)
 

sanja

Registrovani član
Poruke
17
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Lijep dio grada, nadam se adekvatnoj zaštiti.
 
Pronađi:
Vrh