Adriatic Flyway - Jadranski seobeni put ptica

Walker

Registrovani član
Poruke
679
Reakcije
211
Lokacija
Spol
Vodene ptice iz centralne i istočne Evrope lete preko evropskog kontinenta i Sredozemnog mora te prezimljuju u sjevernoj ili centralnoj Africi. Ovaj seobeni put, koji vodi preko Balkanskog poluostrva i Jadranskog mora naziva se Jadranski seobeni (migratorni, preletnički) put (Adriatic Flyway).

Tipične vrste koje koriste ovaj migratorni put su ždral (Grus grus), velika bijela čaplja (Egretta alba), patka pupčanica (Anas querquedula), žličarka ili kašikara (Platalea leucorodia), neke grabljivice, a mjesta za odmor na ovom putu koriste i prepelica (Coturnix coturnix) i šumska ševa (Lullula arborea).

Na ovom putu, broj mjesta na kojima se ptice mogu odmoriti je ograničen, a među najvažnije lokacije i močvarna područja duž Jadranskog seobenog puta spadaju: Delta Neretve u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Solana Ulcinj u Crnoj Gori te Skadarsko jezero i rijeka Bojana/Buna u CG i Albaniji, Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini...

Na Jadranskom migratornom putu ptice su suočene sa velikim brojem prepreka, kao što su Jadransko more i Dinarske planine, ali i krivolov. Pretpostavlja se da svake godine oko dva miliona ptica nastrada preliječući ovo područje. Zato se tom problemu pristupilo zajednički kroz projekat zaštite važnih močvara duž Jadranskog seobenog puta, kojeg je pokrenuo EuroNatur (Njemačka) a podržali Fondacija Mava (Švicarska) i partneri u zemljama regiona.

Projekat "Ka funkcionalnom sistemu odmorišta na Jadranskom selidbenom putu" provode: Ornitološko društvo Naše ptice - Bosna i Hercegovina, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, Društvo za posmatranje i proučavanje ptica Slovenije, Udruženje BIOM - Hrvatska, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Asocijacija za zaštitu živog svijeta vodenih staništa Albanije.

EuroNatur i Mava su također inicirali i finansirali izradu kratkog filma čiji je cilj promocija Jadranskog preletničkog puta, njegove biološke raznolikosti i bogatstva lokalnih kulturnih tradicija, ali i predstavljanje prijetnji s kojima se ptice iz Evrope moraju suočiti kada prelijeću naše krajeve. Ovaj video zapis možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Ptice Foruma.

Inicijativa nazvana Jadranski seobeni put, koja je ukazala na važnost našeg regiona za migraciju ptica i razotkrila veoma tešku situaciju u vezi sa lovom na ptice, temelj je i ORNIBA projekta kojeg su realizovali Bosna i Hercegovina i Crna Gora. ORNIBA je kratica skovana od pojmova ORNItologija i BAlkan. Cilj projekta bio je dati doprinos očuvanju i valorizaciji ptičijeg diverziteta na Jadranskom migratornom koridoru putem vršenja zajedničkih intervencija BiH i CG. Projekt je podrazumijevao značajnu prekograničnu saradnju u cilju rješavanja pitanja zaštite okoliša i integrisanu saradnju u upravljanju zaštićenim područjima, te povećanje saradnje kroz snažno zagovaranje i provođenje kampanja. Ovaj dvogodišnji projekat, kojeg su vodili Oxfam u BiH, sa partnerima u projektu (NVO Naše ptice i Novi Val iz Bosne i Hercegovine, te Centar za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP i Opština Tivat iz Crne Gore) zaključen je konferencijom u Čapljini 19. februara 2015. godine. Video zapis o realizaciji ovog projekta, kojeg je finansirala Evropska unija, također možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Ptice Foruma. (EuroNatur, ORNIBA, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Da ne bude zabune, kasnije je i BIOM pokrenuo vlastiti projekat pod istim imenom.
 
Pronađi:
Vrh