Urbani vrtovi pomažu mentalnom zdravlju

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
297
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Rad u urbanim vrtovima može popraviti raspoloženje i samopouzdanje, pokazuju dva nova britanska istraživanja koja su pratila učinak vrtlarenja na gradskim parcelama.

Naučnici sa univerziteta Westminster i Essex istraživanjem su obuhvatili 269 osoba od kojih se polovica bavila povremenim vrtlarskim poslovima u urbanim vrtovima.

Istraživanje je pokazalo da su se čak i oni koji su proveli samo pola sata sedmično u urbanom vrtlarenju puno bolje osjećali, prema radu objavljenom u časopisu Journal od Public Health.

Takvi vrtlari, pokazuju rezultati, imaju manje problema s tjelesnom težinom. Ispitanici su odgovarali na pitanja o raspoloženju, samopouzdanju i opštem zdravstvenom stanju.

Oni koji su bar jednom sedmično radili u vrtovima bili su manje depresivni, manje napeti ili ljuti te zdraviji i s više samopouzdanja od onih koji nisu radili u urbanim vrtovima.

Vrijeme provedeno u vrtlarskim poslovima nije uticalo na rezultate što znači da je samo 30 minuta vrtlarenja sedmično bilo korisno za mentalno zdravlje. (croenergo.eu, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Priroda i fizička aktivnost najbolji su lijek za mentalno zdravlje.
 

clutch

Registrovani član
Registracija
30-05-2015
Poruke
16
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Priroda zakon za zdravlje.
 

žunić

Registrovani član
Registracija
26-07-2014
Poruke
21
Reakcije
9
Lokacija
Spol
Kako masovno uništavamo zelene površine ovo postaju sve vrijednija mjesta.
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Gradski vrtovi ove godine i u Samoboru, Ludbregu i Varaždinu
Po uzoru na gradske vrtove širom svijeta, i po Hrvatskoj se oni šire te su u četiri godine, koliko se projekt provodi, građani na 20 lokacija dobili svoje vrtne parcele, a ove godine pridružiće im se i Samobor, Ludbreg i Varaždin.

Prvi gradski vrt u Samoboru otvoren je 2. aprila, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u zagrebačkom gradskom vrtu Savici, gdje su organizatori i pokrovitelji projekta "Urbani vrtovi" predstavili planove za ovu godinu.

Na pitanje novinara kako to da se i Samobor, čiji građani imaju svoje vrtove, pridružio projektu, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak odgovorio je kako se u tom gradu u zadnjih 15-ak godina napravilo mnogo zgrada i doselilo mnogo ljudi koji nemaju vrtove. Rekao je da će Samoborci na raspolaganju imati 50-ak parcela, s tim da su ostavili mjesta za proširenje jer je interes velik.

Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Stjepan Kos najavio je da će taj grad, zbog iznimno velikog zanimanja građana za vrtne parcele, otvoriti i drugi gradski vrt.

Na pitanje novinara šta gradski vrtovi znače za Zagrepčane, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je odgovorio kako to treba njih pitati, a njegovo je bilo, jeste i ostaje da čita znakove i želje svojih sugrađana. Podsjetio je da su gradski vrtovi njegova ideja koju on nije izmislio zato što je najpametniji na svijetu, nego zato što je to vidio u evropskim metropolama i poželio napraviti u Zagrebu. Zahvalio se svima koji su tu ideju podržali.

Bandić je podsjetio da na Savici i Gradska uprava ima svoj vrt, na 2500 kvadrata, a ove godine će uz sjeme i agro sjetvu primijeniti i danska iskustva. Kaže da se prijateljio s danskim ambasadorom koji će mu poslati određeno sjeme jer oni su jako uspješni u agro biznisu.

Emil Tuk iz zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu rekao je da su i drugi gradovi po uzoru na Zagreb pokrenuli gradske vrtove. Istakao je kako Zagreb od 2013. godine do danas ima više od 2000 vrtnih parcela na 11 mjesta u sedam gradskih četvrti, te da je u konkursu 100-tinjak vrtnih parcela, koliko je i zahtjeva građana, a uglavom se radi o parcelama na Borovju. Najavio je da će ove godine urediti još dvije nove lokacije u Klari, a još ima mjesta i na Borovju. Poručio je Zagrepčanima da niko ko se javi na konkurs i ispuni uslove neće ostati bez gradskog vrta.

O važnosti gradskog vrta za zdravlje govorio je penzioner Berislav Blažević, kojem boravak i rad u gradskom vrtu pomažu u borbi protiv Parkinsonove bolesti. (croenergo.eu, Ptice.info)
 

davor

Registrovani član
Registracija
15-12-2014
Poruke
23
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Predobra i očito uspješna ideja.
 

krug

Registrovani član
Registracija
28-08-2015
Poruke
24
Reakcije
2
Lokacija
Spol
Isplati se na mnogo načina.
 
Pronađi:
Vrh