Paunastolika ćurka

paxaro

Registrovani član
Poruke
767
Reakcije
254
Lokacija
Spol
Paunastolika ćurka (Meleagris ocellata) je vrsta ćurke koja pretežno živi na poluotoku Yucatanu. Rođak je udomaćenije divlje ćurke (Meleagris gallopavo) i prije je bila tretirana kao zaseban rod (Agriocharis ocellata), ali razlike između te dvije vrste su premalene da bi opravdale rodnu odvojenost.

Ovo je relativno velika ptica, mužjak je dug 90-100, a ženka 65-69 centimetara. Ženka je teška 1.9-3.6, a mužjak 3.25-5.4 kilograma. Dosta nalikuje divljoj ćurki, ali joj je perje jarkije boje. Perje na tijelu oba spola je zeleno-bronzane boje. Iako je ženka najčešće blijeđeg i zelenijeg perja, perje na prsima je isto kod oboje i ne može se pomoću njega odrediti spol ćurke. Repno perje mužjaka i ženki je plavkasto-sivo s plavo-bronzanim mjestom pri kraju sa svjetlo-zlatnim vrhom. Pjege na repu se često uspoređuju s onima kod paunova.

Glava je plava s narandžastim i crvenim kvržicama, posebno izraženim kod mužjaka. Oko je okruženo "prstenom" svjetlo-crvene boje, što je najbolje vidljivo tokom sezone parenja. Noge su tamno-crvene, te kraće i tanje nego kod divlje ćurke. Mužjaci stariji od godinu dana imaju ostruge na nogama dužine 4-6 centimetara. One su dosta tanje nego kod divlje ćurke.

Paunastolika ćurka vrijeme najčešće provodi na tlu. Kad je u opasnosti, rađe trči nego leti, iako može snažno letjeti na kratke udaljenosti. Pojavljuje se isključivo u manjim grupama. Hrani se sjemenkama, bobičastim voćem, lišćem i insektima.

Sezona parenja počinje sredinom marta. Tokom sezone parenja mužjak ženke privlači šepurenjem. Ženka polaže 8-15 jaja kremaste boje sa smeđim pjegicama u dobro skriveno gnijezdo. Jaja inkubira sama, a inkubacija traje 28 dana. Mladi su potrkušci, te je jako velika mogućnost da napuste gnijezdo nakon jedne noći. Dok ne dođu do zrele dobi, mladi slijede svoju majku. Samo 13% njih izlegnutih u rano ljeto uspije preživjeti. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh