Domaća kokoš

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
491
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Domaća kokoš (Gallus gallus domesticus) je uzgojni, odomaćeni oblik divlje kokoši, vrste porijeklom iz Jugoistočne Azije. Pripada porodici fazanki iz reda kokoški. Često je nazivamo samo kokoš.

Kao domaća životinja, kokoš je uzgojena u velikom broju najrazličitijih oblika, obilježja i varijacija boja. Trenutno evropski standardi pasmina domaćih kokoši prihvataju više od 180 poznatih pasmina. U svijetu se uzgaja još daleko veći broj njih. Postoje i različite boje jaja, kao na primjer bijela, smeđa, zelena, crvena...

U komercijalnoj proizvodnji mesa i jaja koriste se najčešće hibridne pasmine.

O najdužem životnom vijeku kokoši ima vrlo malo pouzdanih podataka. U starijoj literaturi mogu se naći navodi o starosti do 50 godina. Većina izvora navodi da domaće kokoši doživljavaju 5-7 godina, u pojedinačnim slučajevima do 8-9 godina. Koke nosilje najčešće ugibaju ranije od onih koje žive slobodno i nisu izložene stresu neprekidnog nošenja jaja. U dobi od dvije godine značajno opada "proizvodnja" jaja jedne kokoši.

Mužjak domaće kokoši naziva se pijetao, ženka je koka ili kokoš tokom godine, a u vrijeme kad leži na jajima i vodi piliće naziva se kvočka, mladunče je pile, a kastrirani pijetao kopun.

Ova ptica teži od 1,5 do 5 kilograma, što ovisi o pasmini. Kod životinja iste pasmine mužjak je teži do jednog kilograma od ženke. Pored toga, uzgojene su i patuljaste pasmine koje teže između 500 i 1.200 grama.

Kao kod većine vrsta kokoši, i kod domaćih je izražen spolni dimorfizam. Posebno obilježje cijelog roda Gallus pa tako i domaćih kokoši je crvena krijesta koja može biti različitih oblika. To je mesnata izraslina na vrhu glave ptica ovog roda koju imaju oba spola, no kod mužjaka je uvijek veća, a obilježava ga i rep u obliku srpa.

Donji dio noge je najčešće bez perja, no postoje i pasmine kod kojih i na tom dijelu nogu raste perje, sve do perja na prstima. Stopalo im je u pravilu anisodaktilno, što znači da imaju 4 prsta, tri okrenuta prema naprijed, a jedan prema nazad. No, postoje i pasmine s pet prstiju, kod njih su prema nazad okrenuta dva.

Odrasli pijetlovi imaju i "stražnji prst", često nazvan i ostruga ili mamuza. Koriste ga kao oružje u napadu na konkurenta. Ta mamuza neprekidno raste, i kod starijih pijetlova može biti prilično duga i šiljasta, može služiti i za određivanje starosti životinje.

Glasanje, "kukurikanje", pijetao koristi kao zvučno obilježavanje vlastitog teritorija. Obično se javlja u svitanje, oko podneva i u sumrak. U doba antike kukurikanje je služilo i kao oznaka dobi dana, iako pijetlovi mogu kukurikati u svako doba.

Oči su im postavljene postrano na glavi, pa ne vide prostorno. Zbog toga, da bi dobro vidjele svoju okolinu, kokoši su prisiljene na brzo kretanje glave lijevo-desno, kako bi vidjele s oba oka.

Tijelo kokoši pokriva elastična i nepropusna koža. Da bi se spriječio prevelik gubitak toplote, kokoš ispod kože ima masno tkivo, a pokrov joj je perje. Perje podmazuje pomoću kljuna izlučinama iz tzv. trtične žlijezde na stražnjem dijelu tijela, trtici.

U prirodnom okolišu ove ptice jedu sjemenke, gliste, insekte pa čak i miševe. Dok traže hranu, kokoši se rado zadržavaju u predjelima gdje postoji mogućnost skrivanja. Tvrdu hranu u želucu usitnjavaju gastroliti.

Domaće kokoške mogu godišnje snijeti 250 do 300 jaja ako se sneseno jaje svaki dan uklanja. Ako se jaja ne uklanjaju redovno, kokoška će početi sa sjedenjem na jajima ako joj je nagon za ležanjem dovoljno izražen. Kod savremenih pasmina, ovaj nagon je izbjegnut, ili snažno reduciran. Promjenom hrane isključivo na pšenicu nagon se najčešće ponovo javlja. Nagon za ležanjem na jajima može biti i narušen, tako da kvočka napusti gnijezdo prije nego što se pilići izlegu. Ova je pojava često prisutna kod kokoši koje su se izlegle u inkubatoru. Ležanje na jajima traje normalno 21 dan. (Wikipedia, Ptice.info)

Vezano:
Bosanski pjevač | Ptice Forum
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
491
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Još jedna domaća životinja koju većina poznaje samo kroz lanac ishrane.
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Ova životinja je pravi dar čovjeku i spasila je bezbroj porodica od gladi i propasti.
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
440
Reakcije
262
Lokacija
Spol
I njeni pilići, predivna mala stvorenja.

 
Pronađi:
Vrh