U Holandiji donesena zabrana gajenja kuna radi krzna

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
326
Reakcije
211
Lokacija
Spol
FxFayWJ.png
Holandski vrhovni sud objavio je konačnu odluku na žalbu vlade protiv holandskih uzgajivača kanadskih kuna i donio historijsku presudu u korist šest miliona ovih životinja, koliko ih godišnje nastrada u toj zemlji.

Holandski Senat glasao je 2012. za zabranu uzgoja kuna iz etičkih razloga, a zabrana je stupila na snagu u januaru 2013. godine. Ali holandski sud je 2014. godine srušio zabranu gajenja kuna zbog žalbi uzgajivača krzna, navodeći da kompenzacija koja im je ponuđena nije dovoljna.

Holandsko Ministarstvo poljoprivrede žalilo se na sudsku odluku, a konačna presuda znači da će gajenju kuna kraj ipak doći 2024. godine, do kada sve farme moraju biti zatvorene. Ova presuda takođe znači da su sva proširenja farmi koja su izvedena tokom posljednje godine, sada postala ilegalna.

Ova pobjeda rezultat je dugotrajnih i intenzivnih kampanja holandske organizacije Bont voor Dieren i međunarodne koalicije Fur Free Alliance. Organizacije za zaštitu životinja istrajne su u razotkrivanju uslova života kuna na farmama. Ali, za prestanak gajenja i ubijanja životinja radi krzna u Holandiji, zauzela su se i nadležna ministarstva i državne vlasti, što ovu veliku pobjedu za prava životinja čini još značajnijom.

Holandija je ranije zabranila gajenje lisica radi krzna - 1995. godine. Gajenje činčila iz istih razloga zabranjeno je 1997. godine, takođe zbog nemogućnosti postizanja adekvatnih uslova za dobrobit životinja na farmama. Obje ove zabrane stupile su na snagu 2008. godine.

Sve više zemalja ide ka potpunoj zabrani uzgoja životinja za krzno, a mnoge su već donijele te hvale vrijedne odluke.

Primjer Holandije pokazuje da stav javnosti, koja se zgraža nad mučenjem životinja u potpuno nepotrebnoj industriji krzna, mora da bude važniji od interesa zanemarljive manjine uzgajivača.

Holandija je četvrti najveći uzgajivač kuna na svijetu. Ako je zemlja s tako značajnom stopom proizvodnje krzna mogla da donese zabranu, onda to mogu i druge države svijeta, koje bilježe neznatnu stopu uzgoja. (B92, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
717
Reakcije
234
Lokacija
Spol
Uzgajati životinje da bi ih ubijao i gulio - prestrašno.
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
639
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Ako je zemlja s tako značajnom stopom proizvodnje krzna mogla da donese zabranu, onda to mogu i druge države svijeta, koje bilježe neznatnu stopu uzgoja.
Bezbeli da mogu.
 

sovke

Registrovani član
Registracija
25-12-2014
Poruke
24
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Gledao sam dokumentarac Dominion (2018), o iskorištavanju životinja za potrebe ljudi, i mogu reći da je cijeli težak za gledanje ali je dio oko krzna i perja najsuroviji. Gule i čerupaju životinje dok su žive, mlate ih i udaraju kako stignu. Baš užasno.
 
Pronađi:
Vrh