Šljuke

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
465
Reakcije
275
Lokacija
Spol
zOYs2XO.png
Šljuka (Scolopax) je rod ptica iz reda šljukarica (Charadriiformes) koji obuhvata 7 veoma sličnih vrsta. Naseljavaju Evropu i čitav Sibir. Izolovane populacije se mogu pronaći čak i na Kanarskim ostrvima, na Maderi i u Japanu.

U našim krajevima najčešće se mogu sresti šumska šljuka (Scolopax rusticola), barska šljuka (Gallinago) i šljuka livadarka (Gallinago media).

Žive u hladnim, sjevernim područjima tokom razmnožavanja, a prezimljuju daleko na jugu. Iako veoma brzo lete i sposobne su za duge, neprekidne letove, tokom jesenje seobe šljuke se sporo približavaju jugu. Taj period je najbolji za njihovo proučavanje.

Neke vrste šljuka nisu potpune selice. One su selice samo u sjevernim područjima areala, dok su u drugim dijelovima stanarice. Najviše naseljavaju mješovite šume breze i vrbe, uz bare i močvare.

Šljuka može biti duga od 20 do 30 centimetara, a njena masa može iznositi od 300 do 400 grama, zavisno od vrste. Vitka je, ima manju glavu i veoma dug kljun, i do 15 centimetara. Boju odlično prilagođava uslovima staništa. Leđa šljuke su uglavnom tamno-smeđe boje sa svijetlo-smeđim prugama, dok joj je donja strana tijela bijele boje. Njihove šare i običaj da se puno ne kreću preko dana čine ih veoma neprimjetnim.

Noge su joj nešto izduženije, a zadnji prst stoji iznad nivoa prednjih. Rep je kratak i sadrži oko 15 pera. Oči im se nalaze sa strane tako da imaju vidokrug od skoro 360°. Fizičkih razlika između polova nema.

Ove se ptice uglavnom hrane noću ili naveče, beskičmenjacima u mekom tlu, koristeći svoje duge kljunove. Osim insektima ili glistama, neke vrste šljuka se u vrijeme parenja hrane i zrnevljem ili hvataju ribu. Sposobne su hvatati insekte u letu.

Gnijezdo šljuke je skromno, obloženo travom. Uglavnom polažu četiri jajeta u udubljenje napravljeno na tlu ili pijesku. Na jajima leže do 24 dana, u zavisnosti od vrste. Obično oba roditelja leže na jajima. Već nekoliko sati nakon izlijeganja, mladi mogu pratiti odrasle. O malim ptićima brinu jedan ili oba roditelja do 30 dana, nakon čega se mladi osamostaljuju.

Životni vijek šljuke se razlikuje od vrste do vrste, i kreće se od 3 godine (šumska šljuka) pa do 9 godina (šljuka livadarka). Imaju veliki broj prirodnih neprijatelja, od ptica grabljivica, tvorova i lasica, do drugih močvarnih ptica i životinja.

Ove ptice su izuzetno cijenjena lovna divljač, naročito u sjevernim dijelovima Evrope. Za lovce, lov na šljuke predstavlja izazov jer se uspješno skrivaju u vegetaciji. (Gimnazija Sombor, Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh