Crnoglava travarka

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
Crnoglava travarka (Saxicola torquata) je ptica iz roda Saxicola, porodica Muscicipidae. Naseljava različite dijelove u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, umjerenoj i centralnoj Aziji, dijelovima Bliskog Istoka, Male Azije, sjeverne i podsaharske Afrike. Selica je, osim u zapadnim i južnim dijelovima Evrope.

Naseljava suhlja travnata staništa, često siromašna vegetacijom, kao što su stepe i mozaična poljoprivredna područja, različita ruderalna staništa (nasipe, pruge, pojaseve trave oko puteva, zapuštena industrijska postrojenja, kamenolome i kopove pijeska ili šljunka). U Evropi, populacija ove vrste smještena je u velikom broju i pretpostavlja se da formira 5-24% globalnog dometa.

Dužina tijela ovih ptica iznosi 12-13 cm. Mužjaci imaju crnu glavu, prednji dio vrata bijele boje, crna leđa, bijele bokove i crn rep. Krila su crna sa bijelom šarom duž gornje unutrašnje strane. Gornji dio grudi je obično tamno narandžasto - crvene boje, sa oštrim ili postepenim prelaskom na bijelu ili blijedo narandžastu na donjem dijelu grudi i stomaku u zavisnosti od podvrsta. Kod nekih jedinki, crno zamjenjuje narandžasto, djelimično ili u potpunosti. Ženke imaju braon glavu, po kojoj se nazire svjetlija linija obrva, grudi su kestenjaste boje, a manje je bijelih šara na krilima. Perje oba pola je nešto tamnije van sezone parenja.

Crnoglava travarka se hrani manjim i srednjim insektima kao i ostalim beskičmenjacima, puževima, paucima i sjemenkama.

Ova ptica se gnijezdi na tlu, u travi, po čemu su travarke i dobile ime. Godišnje imaju dva legla sa 3 do 5 jaja. Gnijezdi se u Srednjoj i Južnoj Evropi, kao i u Britaniji i Irskoj na travnatim ravnicama sa grmljem, najčešće borovnicom. (Gimnazija Sombor, Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh