Ptice blese Nedžada Begovića

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe skulptura Nedžada Begovića pod nazivom "Ptice blese (one samo misle da su ptice)".

Izložba će biti otvorena u srijedu, 23. decembra u 21:00h u prostoru caffe galerije Zvono, Obala Maka Dizdara 10, Sarajevo.

Magija iz drveta Nedžada Begovića svoje korijene ima u njegovim čuvenim cjepanicama kojima je osvojio svijet i primaće sobe poštovalaca njegovog lika i djela.

Njegove cjepanice, inspirisane iskustvom rata, daleko su i drugačije su od onoga što najčešće podrazumijeva umjetnost posvećena tragičnom kolektivnom iskustvu.

Šira publika prvi put ih je imala priliku vidjeti u dokumentarnom filmu "Sasvim lično". U urnebesnoj intimnoj ispovjesti, kad je pred objektiv skromne kamere u uzaludnoj potrazi za finansijerima priče o njemu, smjestio cijelu porodicu pa i spoznaju da banalni predmet poput cjepanice drveta od egzistencijalne činjenice u ratu od koje zavisi sreća jednog dana, malo toplote i izvijesnost siromašnog ručka, u miru postaje umjetnička činjenica.

Begovićevi artefakti nastali od šmirglanog drveta, uz zakačku i malo boje, do velike izložbe u Londonu kada je postavka u cjelosti prodata ili onih u sarajevskim galerijama, prošli su put čuđenja komšija angažovanih na realizaciji umjetničkog projekta pa i samog Nedžadovog oca, kojeg, otkad cjepanice imaju umjetničku i tržišnu vrijednost, prirodne katastrofe ne iznenađuju.

Da bi život imao barem malo lakoće, a umjetnost bila bliska posmatraču, neophodno je i malo igre. A Nedžad Begović zahvaljujući cjeloživotnoj zaigranosti stvara djela koja i drugima donose radost.

Takve su i Ptice Blese, skulpture od drveta koje će imati priliku vidjeti i publika u Zvonu.

Svaki susret sa njima stvara radost, a jednako i uveseljavaju njihova imena - Narahari, Sarkar, Dipten, Karn, Aji, Daksados, Gimbal, Arzuza, Čudiša, Ibretiti... Blese podsjećaju i na igračke sa kojima su se djeca igrala dok ih nisu zamijenile aplikacije na pametnim telefonima.

Za one kojima još uvijek aplikacija ne može zamijeniti radost posjedovanja umjetničkog djela u koje je utkano mnogo mašte i radosti umjetnikovog stvaranja, Blese će moći kupiti na izložbi u Zvonu. Cijena je tradicionalno po mjeri života.

Uz Ptice, biće postavljene svakako i cjepanice, za sve one koji još uvijek nemaju Begovića u primaćoj.

Nadamo se da će Blese koje samo misle da su ptice uveseliti kraj i ne tako vesele godine.

Nedžad Begović, sarajevski filmski reditelj i scenarista, animator i likovni umjetnik, rođen je 1958. godine u Bijeljini, Bosna i Hercegovina.

Svojim ranim filmovima osvojio je brojne nagrade, kao što su: zlatna medalja za najbolji animirani film (Jugoslavija, 1985), nagrada žirija za najboljeg debitanta (Finska, 1986), priznanje Omladinskog filmskog centra (Njemačka, 1987), velika zlatna medalja za najbolji kratki film (Jugoslavija, 1991).

Tokom rata od 1992. do 1995. bio je uključen u produkciju filmskog projekta "SA-LIFE", za koji je produkcija SaGA osvojila brojne nagrade, uključujući i nagradu Evropske filmske akademije FELIX.

Begovićev igrano-dokumentrani film "Sasvim lično" svjetsku premijeru imao je na Tribeca filmskom festivalu u New Yorku. Za "Film mobitelom" dobio je "Srce Sarajeva" na Sarajevo Film Festivalu (SFF) 2011. godine. Njegovi poznati filmovi su i: "Jasmina" (2010), dokumentarci "Teretli pos'o" (2007) i "Fadila" (1995), "Sasvim lično" (2005), animirani "Provokator" (2000). Najpopularniji Begovićev animirani film je "EKG" iz 1985. Snimio je i niz zanimljivih dokumentarnih filmova za Javni RTV servis BiH. Član je Udruženja filmskih radnika BiH. (Depo, bhfilm.ba, Wikipedia, Ptice.info)
 

phenom

Registrovani član
Poruke
18
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Gledao sam mu neke od filmova, zanimljiv je lik.
 

Ivana

Registrovani član
Poruke
218
Reakcije
59
Lokacija
Spol
Nekad su drvene igračke bile glavna stvar.
 
Pronađi:
Vrh