Rajske ptice

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
518
Reakcije
155
Lokacija
Spol
f9NQ2Ah.png
Rajske ptice (Paradisaeidae) su porodica ptica koja se svrstava u red vrapčarki (Passeriformes), podred ptica pjevica (Paseres).

One žive na Novoj Gvineji, u tropskim kišnim šumama Australije i na nekim otocima Moluka. Zahvaljujući tome, Novu Gvineju se često naziva još i "Otok rajskih ptica". I na grbu Papue Nove Gvineje je rajska ptica.

Kad se vidi prekrasno perje ovih ptica, a uz to još i njihovo ponašanje u vrijeme parenja, lako je razumjeti zašto su ove ptice dobile svoje ime rajskih ptica. Pri tome, posebno mužjaci padaju u oči svojim ekstremno šarenim perjem i njegovim širenjem u vrijeme udvaranja. Vjerovatno nema boje koja se ne pojavljuje kod bar neke vrste ovih ptica (samo na Novoj Gvineji žive 43 poznate vrste, uz određenu vjerovatnost da, zbog teškog pristupa dolinama u brdima i planinama ovog otoka, još postoji poneka vrsta koja je nauci nepoznata). Pri tome, ženke su zbog spolnog dimorfizma često manje upadljive od mužjaka, ali ne uvijek. Ima i vrsta kod kojih nema spolnog dimorfizma.

Koliko su ove ptice od vrste do vrste različite izgledom, isto tako im je vrlo različito i ponašanje u vrijeme parenja. Neke vrste organiziraju prava takmičenja mužjaka za naklonost ženki. Više mužjaka se okupi na određenom mjestu na koje izlaze teritorije više ženki, i dozivaju ih glasnim pozivima, a kad neka ženka dođe, šire perje i zabacuju ga iznad glave. Ženka odabire jednog od mužjaka, pari se s njim, i zatim napušta "arenu" i sama se dalje brine o podmlatku. Na taj način dominantni mužjak se može pariti s nizom ženki, dok drugi mužjaci ne dobivaju šansu za parenje.

Neke druge vrste odabiru za udvaranje vodoravnu granu drveta. Na njoj plešu perjem podignutim u vis kao okovratnik oko glave. No, oni to čine pojedinačno, i to na području na kojem živi ženka. Ako ženka odluči pariti se s njim, on nakon toga traži područje na kojem živi druga ženka, i sve se ponavlja.

Ovi oblici parenja su razni vidovi poligamije, kad se uspješan mužjak pari istovremeno, odnosno, u istoj sezoni parenja, s više ženki.

Međutim, ni to nije pravilo za sve vrste. Postoje i takve, koje njeguju monogamne odnose. To znači, da mužjak ostaje uz ženku i nakon parenja, te pomaže u podizanju mladunaca.

Postavlja se neizostavno pitanje zašto se pojedine vrste tako različito ponašaju. Smatra se, da je odgovor vjerovatno u različitosti prehrambenih potreba među vrstama. Neke vrste se hrane samo s određenom vrstom voća kojeg nema previše, pa je potrebno dvoje roditelja da nađu i donesu hranu. Druge vrste su se specijalizirale za hranjivije plodove (Muškatni oraščić), a uz to se hrane i insektima koje nije teško pronaći, pa majka može podići podmladak sama. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
645
Reakcije
152
Lokacija
Spol
Baš su rajske.

Cicinnurus respublica:

cGwvktK.png


Pteridophora alberti:

z2x6wWM.png


Trebam li napominjati da nije nikakva fotomontaža u pitanju?
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
774
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Cicinnurus respublica ko kakva uštogljena dama sa šeširićem. :D
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
645
Reakcije
152
Lokacija
Spol
A Pteridophora alberti ludi panker. :badteeth:

Šalu na stranu, možda su čudne ali su lijepe ptice. :D
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
333
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Jao kakvi ste vi likovi. :laugh:
 
Pronađi:
Vrh