Pedeseto zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (2016)

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Jubilarno pedeseto zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), koje se organizuje u više od 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija ovih vrsta, u Bosni i Hercegovini biće organizovano u periodu od 9. do 25. januara, saopštilo je Ornitološko društvo Naše ptice.


Ovo Društvo je koordinator programa u Bosni i Hercegovini, a program se provodi u saradnji s članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa Naša, Čaplja, Lovačko društvo Galeb i Javna ustanova Park Prirode Hutovo blato) i Tomislavgrada (Naša baština).

Prebrojavanje ptica će se izvršiti na većem broju lokaliteta, a prvi rezultati se očekuju krajem januara.

IWC je međunarodni program koji se realizira pod okriljem organizacije Wetlands International. U Bosni i Hercegovini je započeto 1998., a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo Naše ptice.

Rezultati brojanja se u okviru nacionalnog izvještaja šalju Wetlands Internationalu, a kako bi bili dostupni zainteresiranima, objavljuju se u Biltenu mreže posmatrača ptica u Bosni i Hercegovini, čiji je izdavač Ornitološko društvo Naše ptice.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Crne Gore također je pozvao zainteresovane da učestvuju u prebrojavanju, uz napomenu da im ovo može biti prvi korak ka upoznavanju ili pak usavršavanje u razlikovanju određenih ptičijih vrsta. Na terenu se mogu naučiti i tehnike prebrojavanja i vidjeti kako izgleda jedan terenski dan sa ekipom CZIP-a.

Popis ptica u Crnoj Gori vršiće se na svim vodenim površinama, a podaci dobijeni tokom prebrojavanja se koriste za planiranje konkretnih akcija vezanih za očuvanje vrsta i njihovih staništa. Rezultate zimskog prebrojavanja CZIP je koristio kao argument u zaštiti Ulcinjske i Tivatske solane.

Prijave za učešće prebrojavanja u Crnoj Gori mogu se slati na email czip@czip.me sa naznakom koji su dani kada ste u mogućnosti da se pridružite, a oni će vas informisati o staništima na kojima se u tom periodu popis vrši. (RadioSarajevo, CZIP, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
200
Lokacija
Spol
Sretno svima u prebrojavanju. :pt6:
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
496
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Uživajte i nadam se dobrim rezultatima prebrojavanja.
 
Pronađi:
Vrh