Emu

zorion

Moderator
Poruke
429
Reakcije
254
Lokacija
Spol
Emu (Dromaius novaehollandiae) je druga po veličini savremena ptica. Uz klokana se nalazi na grbu Australije.

Vrat i noge su dugi, ali krila su sićušna: samo 20cm duga. Mladunci imaju uzdužne crne, smeđe i krem šare da bi se prikrili u grmlju i travi. Imaju dvostruko perje, od kojeg je drugo iste dužine kao i prvo. Nakon mitarenja ove ptice su tamne, ali kako pigmenti koji daju smeđu boju blijede na suncu, postaju svijetlije.

Hrani se dijelovima biljaka u kojima su koncentrisane hranjive materije: sjemenje, plodovi, cvijeće, mladi izdanci. Brzo se razmnožavaju i rastu.

Ženke polažu 9-20 jaja u aprilu, maju i junu. Jaja su prvobitno tamnozelena, a tokom inkubacije tamne i postanu skoro crna.

Emu naseljava Australiju. Stanište su mu sve oblasti osim prašuma i goleti. Rijetko ga se može vidjeti u pustinjama i na krajnjem sjeveru.
Odnos sa čovjekom

Do pred kraj 18. vijeka bilo je nekoliko vrsta i podvrsta emua. Patuljasti emui sa Kraljevskog otoka i Otoka klokana, kao i podvrste iz Tasmanije su bile istrijebljene nakon dolaska evropljana.

Australska vlada je 1932. pokušala odstrjeliti emue trupama sa automatskim puškama. Ptice su bile izuzetno vješte pa "rat protiv emua" nije uspio.

Jedini je živi predstavnik roda Dromaius. (Wikipedia, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Laici ne prave razliku između emua i noja, a jasna je.

Noj
 
Pronađi:
Vrh