O nama

  • Pokretač teme Pokretač teme dzejms
  • Početni datum Početni datum
  • Istaknuto
  • Pregledi 11444

dzejms

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
59
Reakcije
105
Lokacija
Spol
Ko smo, zašto ptice, zašto forum...
Iza
RHYztSS.png
Ptice Foruma ne stoje bilo kakva udruženja, nevladine ili vladine organizacije. Osnovni cilj njegovog nastanka je davanje prostora ljubiteljima ptica, životinjske vrste koju smo odabrali, ili je ona odabrala nas svojim osobnostima.

Nije važno da li ptice izučavate, imate za ljubimce, ili jednostavno uživate u njihovoj lijepoj pjesmi, divite se njihovoj ljepoti i posebnim mogućnostima koje im je darovala priroda, ovo može biti mjesto na kojem ćete se osjećati ugodno. Ako ste i samo ljubitelj prirode ili slučajan dobronamjeran prolaznik, niste na pogrešnoj adresi.

Forum nije ekskluzivan za pripadnike bilo kojeg naroda, religije, rase i sl. Osnivači foruma nemaju za cilj sticanje bilo kakve vrste materijalne dobiti. Registracija na sajt je besplatna i članstvo je dobrovoljno. Osnovno pravilo je da je zabranjeno vrijeđanje ili omalovažavanje članova foruma, etničkih, nacionalnih, religijskih i drugih kolektiviteta, te da ne promovirate aktivnosti koje mogu biti u sukobu sa zakonom.

Administracija ne odgovara za poruke korisnika foruma, iako nastoji ukloniti sve neprimjerene sadržaje i očuvati kulturu dijaloga. Neprikladno ponašanje može rezultirati opomenama ili zabranom pristupa forumu. Administracija zadržava prava izmjene pravila i reagovanja mimo njih u slučaju nepredviđenih situacija.

Zašto regionalno
Forum je namijenjen ljudima širom regiona, dokle god seže jezik kojim pišemo, potpuno uvažavajući svačiju slobodu da ga naziva bosanskim, crnogorskim, hrvatskim, srpskim, maternjim... iz razloga što smatramo da se radi o malom geografskom prostoru gdje važnost širenja dobrih ideja i iskustava nadilazi bilo kakve podjele i granice.

Ptice su životinje kojima se naučno ili kao ljubimcima bavi relativno mali broj ljudi. Nijedna od država regiona ne može se pohvaliti da ima dovoljno posmatrača ptica, školovanih ornitologa, legalnih uzgajivača, kao ni dovoljno pažnje u medijima i u vlasti, posebno ako uzmemo u obzir bogatstvo naše ornitofaune.

Sve su to razlozi zašto nam je želja prenijeti što više priča iz regije kako bi vijesti doprle do što većeg broja zainteresovanih, nekome dale ideju, olakšale realizaciju nekog projekta, poboljšale kvalitet aktivnosti kojima se bave, a sve vezano za ptice, ali i neodvojive teme koje se tiču prirode i ekologije.

Zašto nauka i uzgoj na jednom mjestu
U ljubavi prema pticama razumijemo razloge i prirodnjaka i naučnika i osoba koje drže ptice u svojim kućama ili dvorištima.

Pošto je realnost da za pticama generalno ne postoji toliko interesovanja kao za, na primjer pse i mačke, posljednje što bilo kome treba među ljubiteljima ptica je da se dijele i sukobljavajuo, dok god se radi o moralno i zakonski čistim namjerama. Uvažavajući znanje i iskustva obje "strane", mislimo da jedni drugima dosta mogu pomoći.

Izvor sadržaja
Tekstovi koje možete pronaći na forumu u većini slučajeva su preuzeti iz knjiga ili sa drugih specijaliziranih stranica i portala, ili su autorski tekstovi članova. Dio tekstova potiče iz stranih izvora i preveden je od strane Ptice.info. Zahvaljujemo se unaprijed svima koji su ostavili ovu vrstu traga na internetu, a ako ipak kojim slučajem nekome smeta što smo prenijeli dio njegovog autorskog sadržaja, molimo da nas o tome obavijesti koristeći opciju KONTAKT u dnu stranice.

Vlasnici i članstvo drugih sajtova posvećenih temama kojima se bavimo, mogu slobodno preuzimati sadržaje sa naših stranica, osim ako je autor teksta naznačio drugačije. Radi fer odnosa i kako bi ispoštovali originalnog autora, molimo da uz preneseni tekst ili fotografiju navedete odakle ste ih preuzeli. Naravno, isto važi i za naše članstvo pri preuzimanju korisnih stvari sa drugih mjesta.

Dobro došli na Ptice Forum i ugodno pretraživanje.
 
I od mene hvala cijeloj ekipi. ;)

Ja sam nekoliko puta prevodio sa engleskog jer podataka nije bilo ni na jednom od naših jezika. Bujrum ko god želi da podijeli te tekstove dalje.
 
Baza ptičijih vrsta je sad prilično dobra.

Sve je teže naći nešto što već nije postavljeno. ;)
 
Naravno, ima ih puno više, ali ne i opisanih na našem jeziku.
 
Pa, jedva ste me primili u zajednicu, ali, kako vidim, nitko se sa mnom ne želi družiti. No, dobro.
Sanja
 
Zašto jedva? Svi su dobrodošli. :)
 
Registracija je baš jednostavna: unesete nekoliko osnovnih podataka, dobijete mail u kojem klikom na link potvrdite da je adresa ispravna i to je to. 🙂
 
Pronađi:
Nazad
Vrh