Svjetski dan ptica selica, 2. subota maja i oktobra

  • Pokretač teme Pokretač teme zorion
  • Početni datum Početni datum
  • Pregledi 7949

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
qnPpxZA.png
Drugi vikend u maju u svijetu se obilježava kao Svjetski dan ptica selica (Svjetski dan migratornih vrsta ptica).

Edit: Od 2018. godine odlučeno je da se “World Migratory Bird Day” organizuje dva puta godišnje - druga subota maja i druga subota oktobra.

Procjenjuje se da se godišnje seli oko 50 milijardi ptica, od toga oko 5 milijardi između Evrope i Afrike. Vjeruje se, da se za orijentiranje koriste magnetizmom i konstelacijom zvijezda. Za praćenje seobe ptica najčešće se koristi prstenovanje, uz prateću dokumentaciju.

Selicama se generalno nazivaju životinje koje pojedina godišnja doba provode u različitim područjima. No, kako je ova pojava najpoznatija kod ptica, najčešće se pod ovim nazivom misli upravo na njih, nazivajući ih pticama selicama. Za druge životinje češće se koriste izrazi izvedeni iz pojma migracija. Ptičije vrste koje sele samo jednim svojim dijelom nazivaju se djelomičnim selicama. One koje uopšte ne odlaze iz područja gniježdenja nazivaju se stanaricama.

Mnoge ptice selice koje u područjima centralne Evrope provode ljeto, zimi odlaze u topliju južnu Evropu ili sjevernu Afriku. Takve vrste nazivaju se selicama na kraće udaljenosti.

Druge odlaze u južnu Afriku i smatra ih se selicama “dugoprugašima”.

Pored toga, u područja centralne Evrope na zimovanje dolaze neke ptice iz Skandinavije ili Sibira. Tako mnoge arktičke vodene ptice zimuju na obalama Sjevernog mora i uz pritoke.

I mnoge pjevice sjeverne i istočne Evrope dolaze u topliju unutrašnjost zapadne i centralne Evrope.

Još jedan razlog da ptice ljeti idu na sjever je i dužina dnevne svjetlosti. Bitno duže vrijeme insolacije omogućuje im i duže vrijeme za potragu za hranom, što je vrlo povoljno za podizanje mladunaca.

U septembru 2007. godine je objavljeno da je ženka jedne vrste šljuka (s oznakom “E7″) preletjela 11.500 km dug put od Aljaske do Novog Zelanda bez zaustavljanja i odmora. Ptica je bila jedna od više njih opremljenih odašiljačem. Time ova ptica drži, koliko je poznato, rekord u neprekidnoj dužini leta ptica selica.

Za orijentisanje na svom putu, selice koriste svoj unutrašnji kompas, ali i položaj Sunca i zvijezda. “Unutrašnji kompas” je vjerovatno ustvari receptor za magnetno polje u oku ptica. Eksperimenti s pticama iz umjetnog uzgoja pokazali su da ptice uče orijentiranje prema položaju zvijezda. Sposobnost ptica da “vide” UV svjetlost omogućuje im orijentaciju prema položaju sunca i kad je ono prekriveno oblacima. Neka istraživanja ukazuju da se ptice za orijentaciju služe i markantnim objektima u okolišu (autoputevi, svijetla gradova, tokovi rijeka, planinski nizovi i sl.) (Wikipedia, Ptice.info)
 
Ove godine drugi vikend pada 9. i 10. maja, a tema je važnost raspoređivanja energetskih tehnologija na način koji spriječava i ublažava uticaj na ptice selice i njihova staništa.

TBejnJs.jpg
 
Iz udruženja BIOM (Zagreb, Hrvatska) pozvali su sugrađane da Svjetski dan ptica selica obilježe u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Napominju da je ovogodišnja tema "Energija prilagođena pticama". Zaposlenici BIOM-a iskoristiće priliku da u subotu i nedjelju posjetiocima zoo vrta predstave rad udruženja i podijele plakate. Također će obezbijediti dvoglede za posmatranje ptica, te omogućiti zainteresovanima da se učlane u BIOM.
 
Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su da će, u saradnji sa Opštinom Tivat, Svjetski dan ptica selica (WMBD) tradicionalno obilježiti organizovanjem ekoloških javnih časova za učenike osnovnih škola iz Podgorice, pobjednika ekoloških kvizova organizovanih u okviru Spring Alive kampanje, kao i učenike odjeljenja II4 OŠ "Drago Milović" iz Tivta. Edukativni časovi će biti održani 8. maja na Tivatskim solilima sa početkom u 09:30h.
 
Bravo za BIOM i CZIP. Organizuje li iko išta u BiH na ovaj dan? :kokice:
 
Svjetski dan ptica selica, 10. maj 2016.
YqAhWTb.png
Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u maju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Tema ovogodišnje kampanje ".... A kada nebo utihne?" ima za cilj da ukaže na zabrinjavajuće veliki broj ubijenih ptica selica na godišnjem nivou kao rezultat krivolovnih aktivnosti, zatvaranja i krijumčarenja. Osim ilegalnih aktivnosti, drugi pritisci, kao što su gubitak staništa i klimatske promjene, mogu dovesti do iščeznuća nekada čestih i brojnih vrsta. U cilju regulisanja broja i zabrane eksploatacije ovih vrsta, vlade zemalja širom svijeta su usaglasile nacionalne zakone o zaštiti prirode sa međunarodnim direktivama i konvencijama. Međutim, primjena zakona u praksi je veoma manjkava. Oni se moraju dosljedno sprovoditi ili rizikujemo da izgubimo vrijedne resurse koji su dio našeg zajedničkog prirodnog naslijeđa.

Predavanje u Samoboru
Povodom Svjetskog dana ptica selica, Javna ustanova "Zeleni prsten Zagrebačke županije" (RH) u saradnji sa Gradskom knjižnicom Samobor organizovala je predavanje pod nazivom „Ptice Zagrebačke županije“. Predavanje je održao Davor Krnjeta, na Odjelu za djecu pomenute knjižnice. Učenici OŠ Samobor, pokazali su zavidnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o pticama koje žive u našoj blizini, ali i postavljanjem zanimljivih pitanja.

Naučili su da je najmanja ptica u Hrvatskoj palčić velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da većina ptica grabljivica ima „lepezu“ na krilima, da ptice spavaju svega 1 sat. Isto tako su naučili da je ptice najbolje hraniti suncokretovim sjemenkama, ali ko ih počne hraniti treba to raditi cijelu zimu kako ne bi uginule.

kmuyLgy.png
Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, šta nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, ko „krade“ domaće životinje, da li škanjac ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako raspoznati ženku od mužjaka? – bile su neke od tema koje su obrađene na predavanju.

Ekološka radionica u Tivtu
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP, CG) zajedno sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, 10. maja sa početkom u 10.15h organizuje ekološku radionicu na tivatskim Solilima. Na radionici će učestvovati učenici Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta koji će biti upoznati s ornitološkim i florističkim značajem ovog rezervata, kao i značajem ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u kalendarima ornitologa se organizuje u okviru projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem, osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali", koji se realizuje uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zaštitu životne sredine - DBU i organizacije Euronatur. (samobor.hr, CZIP, Ptice.info)
 
Djecu treba učiti, na njima je velika zadaća za budućnost.
 
Svjetski dan ptica selica 2017.
gEVuci9.png
"Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude" – slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica. Tim se sloganom želi ukazati na činjenicu da ptice selice i ljudi dijele isti planet i njegove ograničene resurse.

Edukativnim događajima širom svijeta želi se podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim izvorima. Pritom se ističe kako je za budućnost ljudske vrste, među ostalim, neophodno i očuvanje ptica.

Seobe izlažu ptice mnogim opasnostima, a velik broj njih stvara čovjek. Uništavanje zimskih staništa te odmorišta koja ptice koriste pri seobi na jug, ugrožavaju njihove živote.

Pri seobi ptice prelaze daleke udaljenosti i mnogobrojne granice. Zemlje kroz koje prolaze, imaju različite zakone i mjere za očuvanje prirode. Zato su izuzetno važni međudržavni sporazumi poput Konvencije o migratornim vrstama i Afričko-euroazijskog sporazuma o pticama močvaricama. (RSa, Ptice.info)
 
Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je „Zaštiti ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!“ i staviće u središte pažnje uticaj plastičnog zagađenja na ptice selice i njihova staništa.

KaKmuJB.png
 
Ovog maja u BiH neće biti organizovanih aktivnosti povodom Svjetskog dana ptica selica
Iz Ornitološkog društva "Naše ptice" obavjestili su članstvo i ljubitelje ptica i prirode da ovog maja nisu u mogućnosti organizovati izlete i slične aktivnosti zbog stanja epidemije koronavirusa, pa će Svjetski dan ptica selica obilježiti ukazujući, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Mreže posmatrača ptica u Bosni i Hercegovini, na opasnosti sa kojima se ove ptice susreću tokom seobe, koja predstavlja jedan od najaktivnijih procesa u živom svijetu.

Svake godine u proljeće i jesen milioni ptica prelijeću sa jednog na drugi kraj Planete. Nažalost, tokom ovog dugog puta veliki broj ptica nastrada, uglavnom zbog nelegalnih ljudskih aktivnosti i neadekvatno prilagođene infrastrukture.

Na Jadranskom migratornom putu, kao istaknutom djelu evro-afričkog puta, kao glavni uzroci stradanja ptica tokom seobe prepoznati su krivolov, trovanje, stradanje od strujnog udara i sudara sa električnim vodovima. Također, zbog požara koji su uglavnom izazvani ljudskim djelovanjem, migratorne vrste ostaju bez stotine hiljada hektara staništa pogodnih za odmor i prehranu tokom seobe.

Iz Društva zahtjevaju od nadležnih ministarstava i institucija u Bosni i Hercegovini da svoje aktivnosti usaglase sa međunarodnim sporazumima kao što su Konvencija o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS) i Sporazum o zaštiti Afričko-Evroazijskih migratornih vrsta ptica vodenih staništa (AEWA).

- Naše sugrađane pozivamo da se uključe u aktivnosti prijavljivanja i sprječavanja pojava koje negativno djeluju na ptice i njihova staništa u Bosni i Hercegovini - zaključuju iz OD "Naše ptice". (Naše ptice, Ptice Forum)
 
Edukacija u zagrebačkom Zoo vrtu u povodu Svjetskog dana ptica selica: Ptice povezuju naš svijet
YJVGzWu.png
Dok je ljudima sputano kretanje zbog pandemije novog koronavirusa, ptice selice prelijeću kontinente kako bi se vratile u svoja gnijezda. Zbog toga je ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica „Ptice povezuju naš svijet“. Svjetski dan ptica selica druge je subote u maju, no edukativni sadržaji o pticama selicama širom svijeta se organizuju do sredine mjeseca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba edukatori su zanimljive priče o svjetskim putnicima među pticama pričali u četvrtak i petak, 14. i 15. maja.

Ispred volijere za afričke ptice selice postavili su edukativni kutak i govorili o razlozima seoba, orijentaciji ptica te njihovim rekordima u međukontinentalnim preletima. Objašnjavali su i kako ptice lete, čemu im služi perje te kako se razmnožavaju.

Poseban osvrt dat je na važnost zaštite ptica selica. Naime, ugrožava ih mnogo toga – od klimatskih promjena preko gubitka staništa i dalekovoda do krivolova i trovanja.

Ptice selice povezuju raznovrsna staništa i mjesta širom planeta Zemlje. Bez njih, prirodni ciklus bi bio narušen, a čovječanstvo ostalo uskraćeno za njihov pjev, ljepotu i društvo. (zoo.hr, Ptice.info)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh