Evropski vikend posmatranja ptica - EuroBirdwatch

  • Pokretač teme Pokretač teme paxaro
  • Početni datum Početni datum
  • Pregledi 9680

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
tWYhFxk.png
Evropski vikend posmatranja ptica (Eurobirdwatch) je manifestacija koju svake godine tokom prvog vikenda u oktobru organizuje "Birdlife International" sa ornitološkim organizacijama zemalja Evrope.

Cilj manifestacije je popularizacija posmatranja i istraživanja ptica, kao i edukacija i podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

U toku manifestacije posjetioci imaju mogućnost naučiti rukovati dvogledom i teleskopom za posmatranje ptica, koristiti terenski ključ za određivanje vrsta, upoznati se sa lokalnim ptičijim vrstama i drugim pojedinostima koje organizatori pripreme i za koje se posjetioci zainteresuju.

Rana jesen je vrijeme kada mnoge ptice kreću u seobu, pa je u različitim krajevima Evrope i svijeta moguće vidjeti veliki broj vrsta, od kojih se neke okupljaju u spektakularnom broju na tradicionalnim odmorištima.

Ideja manifestacije je i da se ukaže na potrebu zaštite ovih sve ugroženijih životinja i njihovih boravišta. Posmatrane ptice se bilježe, a podaci se sabiraju i objavljuju. (biolog.ba, B92, Ptice.info)
 
Lijepa prilika za druženje i koristan rad.
 
U Sarajevu obilježen Evropski vikend posmatranja ptica 2014.
NAdamSb.png
Ornitološko društvo "Naše ptice" u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organiziralo je danas na Vrelu Bosne aktivnost posmatranja ptica i tako se uključilo u obilježavanje Evropskog vikenda posmatranja ptica.

Predsjednik tog društva Dražen Kotrošan kaže da je ova aktivnost, osim u Sarajevu, provedena i u još nekoliko gradova BiH. Na mjestima okupljanja učesnici posmatraju i broje ptice, a objedinjen izvještaj biće poslan krovnoj organizaciji za proučavanje i zaštitu ptica.

- Namjera nam je da se promovira posmatranje ptica. Posmatramo sve vrste. Bilježimo sve ptice koje primjetimo danas na terenu - kaže on.

Evropski vikend obilježava se prvog vikenda u oktobru, a cilj je zaštita i posmatranje ptica, ali i da se vidi koliko se za jedan dan može sakupiti podataka o pticama. Neke države su manje, a neke više razvijene u tom pogledu.

BiH je, kako kaže Kotrošan, na samom dnu kad je u pitanju aspekt promatranja ptica. On kaže da imamo malo promatrača, ali da ipak interes raste i da već nekoliko godina zaredom obilježavaju Evropski vikend posmatranja ptica s nadom da će u BiH biti bolje stanje u toj oblasti. (Fena)
 
Sramota je kako je mala zainteresovanost za ove stvari. Organizatori moraju agresivnije promovisati svoje aktivnosti i obezbjediti veću podršku. Nije to traženje nikakve milostinje, treba da se objasni nadležnima koliko su ove stvari važne za turizam, korištenje sredstava iz evropskih fondova itd... mislim generalno na pitanja zaštite ptica i staništa i popularizovanje svih ovih tema među građanima...
 
EuroBirdwatch ove godine održava se 3. i 4. oktobra
h6iVLbx.png
Ornitološko društvo "Naše ptice" objavilo je da i ove godine, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, obilježava EuroBirdwatch - Evropski vikend posmatranja ptica (prvi vikend u oktobru).

Za sada su potvrđeni izleti na Hutovo blato (za djecu iz Čapljine, pod pokroviteljstvom fondacije MAVA) i Barice (pod pokroviteljstvom Općine Centar, Sarajevo), a naknadno će biti objavljene i akcije u drugim gradovima.

Ako želite učestvovati u EBW, pridružite se akciji 3. i 4. oktobra, uživajte u prirodi, posmatrajte ptice, bilježite i šaljite podatke na naseptice@hotmail.com. Kordinator projekta u BiH će napraviti konačni izvještaj i poslati ga BirdLife Internationalu. (Naše ptice @FB, Ptice.info)
 
Pokušah naći podatke i za CG i SR ali nema. :zbunjola:
 
Koliko vidim, suradnik BirdLife-a u CG je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP - Centar za zastitu ptica)
Makar, na njihovim stranicama još nema ništa (nema ni na našim, kad smo kod toga ...)

Srbija je izgleda zabušavala i lani i preklani ...
2012. je kod njih radilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nema ništa novijeg na stranicama.
 
Vjerovatno je slab odziv, a to je opet posljedica slabe promocije.
 
Ipak, svi sudjeluju.
Ovdje je popis koordinatora i svašta nešta:

BiH OD "Naše Ptice",
- Goran Topić & Dražen Kotrošan
naseptice@hotmail.com;
goran.topic84@yahoo.com
(00387) 33453 158
Ptice.ba

Hrvatska HDZPP
- Željko Vasilik
zvasilik@gmail.com
(00385) 919215220
HRVATSKO DRUŠTVO ZA ZAŠTITU PTICA I PRIRODE

Makedonija MED
- Bisera Vlahova
bisera.vlahova@gmail.com
(00389) 78271174
Македонско еколошко друштво

Crna Gora CZIP
- Jelena Delić
jelena.delic@czip.me
(00382) 20272051
CZIP - Centar za zastitu ptica

Srbija DZPPS
- Slobodan Kneževic
elefterius93@yahoo.com
(00381) 64923 1339
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - DZPPS

Slovenija DOPPS
- Tilen Basle
tilen.basle@dopps.si
(00386) 51636224
DOPPS | Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

E tako.
A sad, neću da čujem da se netko od vas nije javio gdje treba. Nisam ja džabe pretraživao ...
Jel' jasno, drugovi?
 
Hvala što si se potrudio i sretno promatranje svima koji se prijave.

:hvala:
 
Aktivnosti povodom EBW 2015
BiH - Iz OD Naše ptice obavjestili su zainteresovane da će ovogodišnji Evropski vikend posmatranja ptica obilježiti izletima na Hutovo blato (03.10.) i Barice (04.10.). Prevoz iz Sarajeva je organizovan, a zainteresovani volonteri se mogu prijaviti putem maila naseptice@hotmail.com.

CG - Kad je u pitanju Crna Gora, obilježavanje Evropskog vikenda posmatranja ptica počinje 3. oktobra 2015. godine na Marezi, sa početkom u 9 sati. Ovo je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Navode da je cilj podizanje svijesti o čudu ptičije migracije i potrebi zaštite ptica na Mediteranu na njihovom putu do Afrike. Također, ove godine se po prvi put vrši organizovano prstenovanje ptica u Crnoj Gori, a cijeli događaj upotpunila je podrška Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koji je donirao 30 kućica za gniježđenje sivog sokola (Falco peregrinus), a koje će biti postavljene na stubove visokonaponskih dalekovoda.

RH - U Hrvatskoj akciju već 20-ak godina koordinira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Na više tačaka ovo Društvo planira organizovano posmatranje ptica, te poziva sve zainteresovane da se priključe njihovim stručnim voditeljima. Kontakt osoba i koordinator za ovogodišnje posmatranje je Željko Vasilik - 099/420 24 20.

Update (26.09.2015.):

BiH - Iz Ornitološkog društva Naše ptice obavijestili su članove i volontere koji su se prijavili za ovogodišnji EuroBirdwatch, da autobus za Hutovo blato u subotu polazi u 09:00h sa parkinga ispred Zemaljskog muzeja.

HR - Iz udruge BIOM pozivaju sve zainteresovane na posmatranje ptica na Učki u subotu 3.10.2015. Lokacija je kamp za prstenovanje ptica na lokvi "Rovozna", iznad Sv. Jelene. U periodu od 6 do 11 sati i od 16 do 21 sat posjetioci će imati priliku pomoći biolozima u radu s pticama i učestvovati u prstenovačkom kampu. U periodu između 11 i 16 sati biće organizovano posmatranje ptica dvogledima i durbinima. Kontakt osoba: Vojin Kopuz, volonter Udruge BIOM, 0923234900. (Naše ptice, CZIP, ptice.hr, BIOM, Ptice.info)
 
Rezultati 2015
BiH - Ornitološko društvo Naše ptice: U Evropi je tokom vikenda prebrojano ukupno 4.279.501 ptica. U Bosni i Hercegovini brojanje je obavljeno na Haljinićima, Pionirskoj dolini, Hutovom blatu i Baricama.

x7KAU7R.png


Podaci prikupljeni tokom ovogodišnjeg EuroBirdwatcha u BiH kažu: 42 vrste, 6029 ptica, od kojih su najbrojnije bile Fulica atra, Sturnus vulgaris i Larus michahellis. Hvala svima koji su učestvovali u ovogodišnjem EBW i vidimo se sljedeće jeseni.

CG - Centar za zaštitu i proučavanje ptica: Obilježavanje EBW u Crnoj Gori proteklo je u duhu prstenovanja. Priliku da isprati proces prstenovanja imalo je 20 učenika ekološke sekcije OŠ „Radojica Perović".

kAiJe3E.png


U nastavku događaja ofarbano je 30 kućica za gniježđenje sokola, koje su donacija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, a koje će biti postavljene na dalekovodima.
 
Lijepo vidjeti na slikama različite uzraste zainteresovanih. :thumbsup:
 
Eurobirdwatch 2016 je 1. i 2. oktobra/listopada.
 
Eurobirdwatch 2016
C3KNJ9J.jpg
Povodom Evropskog dana posmatranja ptica (Eurobirdwatch), i ove godine je širom svijeta, pa i u našem regionu obavljeno posmatranje i prebrojavanje ptica, uz stručne radionice i druga prigodna druženja.

Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva, udruženje "Čaplja" iz Čapljine, uz podršku Lovačkog društva "Galeb" iz istog grada, s učenicima osnovnih škola "Višići" i "Biograci", učestvovali su u ovom evropskom projektu na lokaciji Park prirode Hutovo blato, Bosna i Hercegovina.

Na Svitavskom jezeru održana je radionica za školarce, u okviru projekta "Park prirode Hutovo blato i Mostarsko blato kao područje sigurno za gniježđenje, odmaranje i zimovanje ptica". Uz posmatranje ptica, djeci je pokazan i postupak njihovog prstenovanja.

- Ugodno smo iznenađeni prostorom, prvi put smo na ovom području, tolikim brojem ptica i to različitih vrsta. Kad se pogleda na durbin, površina vode se gotovo crni od ptica. To je zaista veliko bogatstvo koje treba čuvati. Radim u tri osnovne škole, dvije u Širokom Brijegu i Biogracima. Nažalost, ovo je prva ovakva radionica za učenike naših škola - kazala je nastavnica Dubravka Karačić.

Podaci s Hutovog blata šalju se Kraljevskom institutu u London, a nakon sedmicu-dvije biće objavljeno koliko ptica je prebrojano širom svijeta.

ut1G7EF.jpg
U organizaciji udruge Volim Vlašići i Javne ustanove Natura Jadera održano je posmatranje ptica u Ornitološkom rezervatu Veliko Blato na otoku Pagu, Republika Hrvatska. Učestvovalo je 40 posmatrača ptica uključujući i izviđače iz Udruge paških izviđača Sv. Vid.

Sudionici su upoznati sa vrstama ptica koje imaju stanište na području rezervata i vrstama koje su u preletu, a imali su priliku vidjeti: bijele i sive čaplje, kormorane, galebove, jato liski, divlje patke, žutu i bijelu pastitricu, eju, labudove s mladima i grdeline.

EuroBirdwatch je najveći događaj u organizaciji BirdLife partnera u Evropi i njihovih lokalnih partnera, a odvija se svake jeseni s ciljem uključivanja šire javnosti u posmatranje ptica na migraciji i općenito podizanja svijesti građana o ovom prirodnom fenomenu.

mqT3fyn.jpg
Uz podršku Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i neformalnog udruženja građana "Ćemovsko polje", i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Crne Gore obilježio je Eurobirdwatch 2016.

Obilježavanje ovog datuma proteklo je u duhu posmatranja ptica u parku na Ćemovskom polju gdje su učenici VII razreda OŠ "Radojica Perović" upoznati sa pojavom migracije ptica, nakon čega su imali priliku da uz pomoć dvogleda i durbina posmatraju pernate stanovnike i posjetioce parka.

U nastavku događaja ofarbano je 20 kućica za gniježđenje sokola, koje je donirao CGES, koji zajedno sa CZIP-om, drugu godinu zaredom, nastavlja uspješnu saradnju na prilagođavanju elektroprenosnog sistema ekološki prihvatljivim uslovima za gniježđenje ptica, naročito ugroženih grabljivica. Posebno dizajnirane i izrađene kućice se postavljaju daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje se ove ptice gnijezde.

Svi rezultati prikupljeni tokom događaja u CG biće dostavljeni centru koji koordinira akciju na evropskom nivou. Prošle godine, 41 zemlja u Evropi i centralnoj Aziji učestvovala je u organizaciji 1.093 događaja, koja su okupila preko 32 000 ljudi.

kYPcP3R.jpg
Pokret gorana Novog Sada i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovali su u subotu obilazak Kurjačke grede u Specijalnom rezervatu prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" i posmatranje ptičijih vrsta koje su tamo pronašle stanište.

Grupu je činilo 34 posmatrača, koji su se katamaranom otisnuli put rita sa željom da vide i zabilježe što više različitih ptica.

Kako kažu u Pokretu gorana, bio je to pravi doživljaj za posmatrače - učenike osnovnih škola sa područja grada Novog Sada koji su učestvovali na Goranskom eko-kampu i učenike ekološke sekcije Osnovne škole "23. oktobar" iz Sremskih Karlovaca.

Posmatranje je trajalo dva i po sata, a nakon toga je održana i radionica, čija tema su bile ptice na Dunavu. Tokom ovogodišnjeg posmatranja ptica uočeno je 36 vrsta, a ukupan broj identifikovanih jedinki je 591. Najbrojniji su bili riječni galebovi, a zatim slijede čvorci i gačci.

Ornitolozi su posmatračima pričali, između ostalog o seobi ptica i opasnostima koje im prijete tokom putovanja i o tome da na području Sredozemlja svake godine krivolovci ubiju oko 25 miliona ptica. (vecernji.ba, 057info.hr, CZIP, dnevnik.rs, Ptice.info)
 
EuroBirdwatch 2017. održava se 30. septembra i 1. oktobra.

 
Obilježen Evropski vikend posmatranja ptica na Ulcinjskoj solani
OSVh4Sb.png
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je obilježio Evropski vikend posmatranja ptica (5. i 6. oktobar) organizujući izlet za zaposlene Crnogorskog Telekoma i njihove porodice na Ulcinjskoj solani u subotu 5. oktobra.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim naslijeđem ovog područja kao i značajem ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa i odmorišta na migratornim putevima. Takođe, posjetioci su bili u prilici da na ptičijem aerodromu uživo vide neke od egzotičnih ptica poput flamingosa i pelikana.

Evropski vikend posmatranja ptica se obilježava svakog prvog vikenda u oktobru, kada milioni migratornih ptica napuštaju Evropu i lete ka svojim zimovalištima u Africi. Za migratorne ptičije vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja.

Ove godine, evropski vikend posmatranja ptica je obilježen u 44 zemlje širom Evrope i centralne Azije, na kojima je učestvovalo preko 29 hiljada ljubitelja prirode, a zabilježeno je prisustvo preko 4 miliona ptica. (CZIP, Ptice.info)
 
Povedeš zaposlene u državnom preduzeću i njihove porodice - nije loš fol. :D
 
Pronađi:
Nazad
Vrh