Crna čiopa

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
wLx3VvO.png
Crna čiopa (Apus apus) ptica je iz porodice čiopa (Apodidae). Tamnosmeđe je boje, a vrat joj je bijel. Duga je 16-17 cm, a ima raspon krila 38-40 cm. Teška je oko 35 grama. Za pticu svoje veličine može dostići zavidnu starost. Zabilježeni su slučajevi jedinki starih 21 godinu.

- Svjetski dan čiopa, 7. juni
- Šta uraditi ako pronađete čiopu koja je zbog nevremena pala na tlo

Kod čiope je najzanimljivija njena prilagođenost letenju. Tijelo je savršeno razvijeno za let. Radijus leta još nije izmjeren, a procijenjen je na 190.000 km godišnje. Čiopa sve svoje aktivnosti izvodi u zraku, osim odgajanja mladih. Tamo nalazi hranu, igra se, čak i spava na krilima najveći dio svoga života. U zraku se pari i prikuplja materijal za izgradnju gnijezda. Krila su uska, ali duga, što čiopu čini brzim i preciznim lovcem na insekte i pauke. Ova ptica loše vremenske uslove izdržava u stanju nalik nesvjesnom.

Crne čiope ne nose jednog po jednog insekta mladima u gnijezdo, nego ih u grlu skupljaju i sljepljuju u loptice. Svaka loptica u prosjeku sadrži oko 300 insekata. Odrasla ptica tako dnevno u gnijezdo donese i do 3000 insekata i pauka. Na Gibraltaru je promatrana populacija crnih čiopa, gdje je zabilježeno da 3000 parova ulovi, što za mlade, što za sebe do 18 miliona insekata dnevno.

Vodu čiopa također pije u letu, tik iznad površine vode, a kupa se tako što zaroni kljun i prska vodu okolo. Najveća prijetnja su joj soko lastavičar, Eleonorin soko, mali sisari (za vrijeme gniježđenja) i automobili (kada je vrijeme kišno i ptice nisko lete).

Čiopa se na mjesta gniježđenja vraća svake godine otprilike u isto vrijeme, početkom maja u Srednjoj Evropi. Parovi ostaju vjerni jedno drugome godinama i uvijek se gnijezde na istom mjestu, ali u slučaju da se jedan partner ne vrati iz Afrike ili ugine, njegovo mjesto ubrzo zauzima druga jedinka. Čiope liježu 2-3 jaja a oba roditelja zajedno odgajaju i hrane mlade. U to vrijeme ptice lete sve do mraka. Krajem jula mlade ptice izlijeću iz gnijezda, najčešće odmah po zalasku sunca. Nije im potrebno vježbanje u letu i već poslije 40-ak dana lete jednako dobro kao i odrasle ptice. Početkom avgusta počinje selidba čiopa u Afriku. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh