Kozice

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
0e9Wekt.png
Kozice (Cyanoramphus) su vrsta papagaja koja se može naći na Novom Zelandu i ostrvima na jugu Pacifika. Novozelanđani ih zovu kākāriki.

Kozice se svrstavaju u male do srednjih papagaja. Imaju dug rep i dominantno su zelene boje. Žive u šumama, a ponegdje i na pašnjacima. Dijele se na nekoliko podvrsta i većinom su ugrožene zbog gubitka prirodnih staništa, dok je Cyanoramphus malherbi kritično ugrožena.

Kao kućni ljubimci uglavnom se drže Crvenočela kozica (Cyanoramphus novaezelandiae) i Žutočela kozica (Cyanoramphus auriceps). Kao što se može zaključiti iz samih naziva, prva vrsta je obojena crveno u širem predjelu čela, a druga žuto, dok na ostatku tijela dominira zelena boja. Plava je zastupljena na krilima i kljunu.

Kozice su veoma aktivne ptice, sklone akrobacijama i pentranju, ali i tolerantne kad se smjeste u kaveze ili volijere sa drugim pticama. Jedino se ne slažu sa Agapornisima i znaju biti agresivne u vrijeme parenja. Tada ih je preporučljivo odvojiti po parovima. Znaju nositi jaja i do četiri puta godišnje, ali je preporučljivo omogućiti im dva legla u godini i izbjeći ljetne vrućine. Ženka u prosjeku snese oko 7 jaja, po jedno svaki drugi dan. Obično na jajima leži oko 20 dana. Mladi se izlegu sa sivim paperjem, oči im se otvaraju nakon desetak dana, a iz gnijezda izlaze nakon 40-45 dana.

S obzirom da su živahne, pri uređenju prostora za boravak kozica treba obratiti posebnu pažnju na sigurnost i izbjeći predmete zbog kojih se mogu povrijediti ili zaglaviti. Dovoljno prostora za protezanje je također bitan faktor. Ostale potrebe su im slične kao kod drugih papagaja, odnosno potrebno im je sjemenje za ishranu, voće, povrće, svježa voda i redovno kupanje.

Kozica u dobrim uslovima može da živi oko 16 godina. Važno je napomenuti da su sklone stresu, što ih može onesposobiti ili izazvati naglu smrt. Ukoliko se primjeti da ptica nepomično stoji, da je u grču i gleda u jednu tačku, preporučljivo je staviti je u poseban kavez i smjestiti na toplo i zamračeno mjesto 20-ak minuta. To joj može pomoći da se stabilizuje i vrati u normalno stanje. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh