Bastardi

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
nxrf8kK.png
Bastardi (ili melezi) su potomci nastali križanjem različitih životinjskih vrsta. Na primjer, poznate su kombinacije magarac-konj, pa je tako mazga križanac pastuha i magarice, a mula magarca i kobile. Liger je križanac mužjaka lava i ženke tigra. Kad se govori o pticama, popularni su mješanci golubova i grlica, kanarinaca i šumskih pjevica, kokoši i fazana, pauna i biserke.

Vrlo čest slučaj je križanja kanarinca i štiglića (češljugara), ili štiglića i zebe. Štiglić je zbog svog lijepog pjeva i boje stekao glas uzorne vrste za uzgoj. Mnoštvo dobijenih mutacija otvorilo je brojne mogućnosti koje se primjenjuju pri bastardiranju. Ukrštanja štiglića sa srodnim evropskim zebama, koja su vrlo česta i daju atraktivne hibride, sve više se usmjeravaju na parenja istih mutacija. Prema mišljenju pojedinaca, ptice koje ionako lijepo pjevaju i izgledaju, ovako mogu dobiti dodatnu atraktivnost i ljepotu pjeva.

Loše u svemu ovome je što su bastardi neplodni. Mogu normalno živjeti i čak se pariti, ali podmladka neće biti. Zbog toga se ornitolozi i zoolozi strogo protive ovakvim eksperimentima. Međutim, prema nekim informacijama, ovo i ne mora biti potpuno tačno, te se smatra da se određeni mješanci mogu i dalje razmnožavati, ali samo određeni spol sa određenom vrstom.

Generalno je važno napomenuti da križanje životinjskih vrsta nije za neuke, da za to postoje pravila i zakonske smjernice među uzgajivačkim organizacijama, kako ne bi dolazilo do neželjenih rezultata. Još treba znati i da je razmnožavanje i ukrštanje ptica iz prirode teže nego kod jedinki uzgojenih u zatočeništvu.

Trgovina pticama u razvijenim zemljama već duže vrijeme donosi značajan profit. Zato se zakonskim aktima stalno pokušavaju što bolje regulisati pravila u bastardiranju, definisati dozvoljena križanja itd.

Napomena: tekst je sastavljen u naučne svrhe i nije mu cilj poticanje na križanje vrsta. (Ptice.info)
 
I za moj ukus ovo prelazi granice.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh