Dokumentarni filmovi i video zapisi o prirodi, pticama, ekologiji...

  • Pokretač teme Pokretač teme zorion
  • Početni datum Početni datum
  • Istaknuto
  • Pregledi 40344

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
cj5gMz6.png
Ovdje ćemo promovisati i postavljati kvalitetne dokumentarce ili kraće video zapise koji se bave pticama, ekologijom, prirodom, nacionalnim i parkovima prirode i sl.

Krilata planeta (Winged Planet), BBC
Dokumentarac koji oduzima dah, riječi su kojima bi se, bez pretjerivanja, ukratko mogao opisati ovaj uradak iz Discoveryjeve kolekcije.

Bile su potrebne pune četiri godine, posebno prilagođena laka letjelica, najsavremenije kamere, od kojih su neke nosile i ptice, te mnoštvo dodatne opreme kako bi vrijedna ekipa, okupljena oko reditelja Johna Downera, snimila spektakularne scene ptičijeg života.

Dragocjene materijale su saželi u dvoiposatni dokumentarni film pod nazivom Winged Planet (Krilata planeta).

Ovaj vrijedni dokumentarac imao je premijeru 6. oktobra 2012. godine, kada su brojni ornitolozi, ljubitelji ptica i tehnologije, te ostali znatiželjnici imali svojih "pet minuta" u programu Discovery Channela.
 
Obale pričaju, rijeka sluša 1/2 - Fojnička rijeka


Obale pričaju, rijeka sluša 2/2 - Rijeka Drežanka

 
Rajske ptice (Birds-of-Paradise Project), National Geographic
Prije jedanaest godina (2003.) dvojica ljudi započela su neobičnu misiju - da budu prvi koji će pronaći i dokumentovati svih 39 vrsta legendarnih rajskih ptica. Poslije 18 ekspedicija i preko 39.000 fotografija njihova misija je konačno ispunjena.

Na Novoj Gvineji kenguri se penju na drveće, a leptiri veličine frizbija lepršaju kroz prašumu po čijem tlu bauljaju sisari koji legu jaja. Žabe imaju noseve kao Sirano, a reke su pune živopisnih riba duginih boja.

Pa ipak, nijedno od ovih čuda prirode sa Nove Gvineje ne očarava naučnike u toj mjeri kao stvorenja koja je Alfred Russel Wallace, prirodnjak iz XIX vijeka, nazvao "najčudesnijim i najljepšim pernatim stanovnicima Zemlje" - rajske ptice.

Trideset devet vrsta živi samo na Novoj Gvineji i nekoliko okolnih područja, no i pored višedecenijskih istraživanja još niko nije uspio da ih vidi sve. Do sada.
Sve je počelo 2003. godine kada su Edwin Scholes, ornitolog sa Univerziteta Cornell, i Tim Laman, biolog i fotograf, postavili sebi za cilj da dokumentuju sve postojeće vrste rajskih ptica. Za to im je bilo potrebno osam godina i 18 ekspedicija po nekim od najegzotičnijih predijela naše planete. Pomoću fotografija, video-snimaka i zvučnih zapisa (da i ne pominjemo staromodne sveske i olovke), Scholes i Laman uspjeli su da zabilježe načine udvaranja i druge oblike ponašanja koji su do sada bili nepoznati nauci. Prizor blistave plavo-crne jobijske manukodije u junu 2011. godine označio je kraj misije.

Scholes i Laman se nadaju da će njihov rad doprinijeti očuvanju prirode na Novoj Gvineji, gdje su ptičija staništa do sada bila zaštićena samo zahvaljujući tome što su nepristupačna i daleka. Kao što je svojevremeno zapisao Wallace: "Čini se kao da je priroda preduzela sve mjere predostrožnosti da ova stvorenja, njeni najljepši dragulji, ne izgube vrijednost time što će biti lako dostupni."
 
Priča o saradnji za Naturu, Produkcija Visoki
"Priča o saradnji za Naturu" je naziv jedinstvenog dokumentarnog filma, koji je kreiran u okviru projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini – Natura 2000.

Scenario filma potpisuju članovi projektnog tima i Produkcija Visoki. Režiju filma potpisuje Ilhan Dervović, autor najvećeg dijela snimaka prirode, ali i saradnje s ljudima u filmu. Pored njega, iza objektiva kamere bili su i Tarik Dervović, Gregor Aljančič i Marko Krašovec. Muzika i obrada tona su autorski rad Kenana Pašića.

U filmu, koji je dostupan u dvije verzije, čija razlika je u dužini trajanja: od 30 minuta i od 10 minuta, možemo vidjeti izuzetne snimke životinja, biljaka i njihovih staništa, snimljenih u Bosni i Hercegovini. Medvjedi, dabrovi, divokoze, ptice, brojne značajne i endemske biljke, kao i bogatstvo rijeka, jezera, planina i šuma – svi su dio Nature 2000.
Natura 2000 je ekološka mreža u državama članicama Evropske unije, koja omogućava saradnju svih nas za održivi razvoj i bolje sutra planete. Sve države članice su implementirale Natura 2000 mrežu - koja pokriva 18,36 posto područja tih država. Bosna i Hercegovina je odabrala sistematski pristup Naturi 2000 za očuvanje povoljnog stanja prirode, kao dio ispunjanjavanja predpristupnih obaveza iz Direktive o pticama i Direktive o staništima. Pomenute direktive su osnova Natura 2000 mreže - preko stručnih lista ptica, kao i drugih vrsta životinja i njihovih staništa, a omogućavaju očuvanje najvažnijih i najugroženijih vrsta i habitata.

U projektu Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima (Natura 2000), stručnjaci su na terenu identificirali više od 200 vrsta i 60 habitata iz ekološke mreže Natura 2000. Sa ukupno 117 staništa, koji zauzimaju 19 posto teritorije Bosne i Hercegovine.

Ukupno 15 saradnika Nature u BiH u ovom značajnom filmu predstavljaju rezultate projekta. Među njima su predstavnci Vlade Švedske i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, domaći i međunarodni stručnjaci, kao i predstavnici institucija Bosne i Hercegovine. Poseban pogled na očuvanje prirode dali su najmlađi članovi našeg društva.

Projekt Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima (Natura 2000), koji je počeo u oktobru 2012. godine, a završava u januaru 2015. godine, predviđa sljedeće rezultate: izrađen nacrt liste Natura 2000 područja za BiH; pripremljene planove upravljanja za tri projektom predložena Natura 2000 BiH pilot područja (Tišina, Vranica, Orjen-Bijela gora); pripremljen i od strane sudionika odobren nacrt propisa i uredbi u cilju podrške uspostavljanja Natura 2000 mreže u BiH; uspostavljen Natura 2000 informacioni sistem, koji na jednom mjestu pruža sve podatke vezane za zaštitu prirode.

Projekat finansira Vlada Švedske, a njime upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. (Klix)
 
Hvala svima koji rade na zaštiti staništa i promociji značaja takvih aktivnosti.
 
ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore
Tokom dvogodišnje implementacije projekta "ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore", sve aktivnosti su zabilježene okom kamere.

Nevladina organizacija “Novi val” je snimljeni materijal objedinila u kratak film koji prikazuje ciljeve i rezultate projekta, kao i prikaz područja intervencije - Park prirode Hutovo blato (BiH) i specijalni florističko-faunistički rezervat Tivatska solila (CG).

Film je proizvod projekta kojeg su implementirale nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Oxfam (BiH) u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine i Opštinom Tivat iz Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

QZ7TPNK.png
During two-year project implementation, all activities were recorded by camera. Non-governmental organization „Novi val“ consolidated the recorded material into short movie about project aims and results and intervention areas - Nature park Hutovo blato (B&H) and special flora and fauna reserve Tivat salina (MNE).

Film is product of the project „ORNIBA-Bird Species Protection in Balkans: Joint Intervention by Bosnia and Herzegovina and Montenegro“ which is implemented by non goverment organizations Center for Protection and Research of birds of Montenegro and Oxfam (B&H) in partnership with non government organizations Naše Ptice and Novi val from Bosnia and Herzegovina and Tivat Municipality from Montenegro. Project is financed by European union through Instrument for Pre-Accession (IPA) within Cross-Border Programme Bosnia and Herzegovina-Montenegro.
(orniba.net, Ptice.info)
 
Hvala, to ću pogledati kad stignem.
 
Gniježđenje ptica selica u Kini, april 2015.

 
Krilata planeta (Winged Planet), BBC
To je vjerovatno prerađena verzija, skraćena i upakovana u jednu cjelinu.

Winged Planet ili Earthflight je prethodno emitovan kao serijal od 6 epizoda:

1. Sjeverna Amerika (2011)
2. Afrika (2012)
3. Evropa (2012)
4. Južna Amerika (2012)
5. Azija i Australija (2012)
6. Making of pod naslovom "Flying High" (2012)

http://www.bbc.co.uk/programmes/b018xsc1/episodes/guide
Earthflight (TV Series 2011–2012) - Episodes - IMDb

Ko nema problem s tim, može sve epizode pronaći na torrent trackerima.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh