Raste broj bjeloglavih supova u kanjonu Mileševke

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
325
Reakcije
74
Lokacija
Spol
mkW0xzU.png
Godinama unazad članovi udruženja "Jadovnik - oaza netaknute prirode" čuvaju prirodu, životinje i ništa u tom kraju ne prepuštaju slučaju.

Tako je i sa ishranom životinja tokom zimskog perioda, pa je u pripremi još jedno hranilište, ovaj put na visoravni Ćetenica, izmedju Aljinovića i Karaule, opština Prijepolje.

- Hranilište je isključivo namijenjeno za bjeloglave supove, ograđeno za lešinare, i ne mogu prići medvjedi, vukovi i lisice koji su ih često uznemiravali. Cijelo hranilište je izgrađeno, ostaje još da počnemo da iznosimo hranu. Ono mnogo znači, jer će rasteretiti hranilište Kašan na Jadovniku, ali i Uvac. Znatno je povoljnija pozicija za supove koji slijeću nego na Kašanu, zbog vazdušnih strujanja i vjetrova. Hraniliše Kašan je u prethodnom periodu bilo preoperećeno jer su tu dolazili vukovi u čoporima, medvjedi sa mladuncima svojim, divlje mačke su takođe česti gosti - rekao je za RINU Vjekoslav Joksimović.

On dodaje da je u zaštićenom području Jadovnik i Specijalnom rezervatu kanjona rijeke Mileševke broj bjeloglavih supova u znatnom porastu, što je fantastična vijest jer ih je prije samo nekoliko godina bilo veoma malo.

dA0bTGz.png


- Kada smo krenuli da hranimo bjeloglave supove bilo je oko 30 jedinki, sada poslije 12 godina ih ima preko 60, sa tendencijom daljeg širenja. Kanjon rijeke Mileševke postao je prenaseljen, upravo zbog širenja kolonija bjeloglavih supova, prvenstveno u smislu jer neće oni da zauzmu svaku poziciju, oni budu par godina na jednoj litici pa se premjeste zbog parazita, ali se kroz par godina vrate na to isto mjesto. Tako da je nastala još jedna kolonija od 12 mladunaca u mjestu Ramovići, sa zapadne strane Jadovnika, a zabilježeno je i širenje ka selu Šćepanica gdje je zabilježeno jedno mladunče, zaključio je Joksimović. (B92, Ptice Forum)
 
  • Lajk
Reakcije: pix
Neka dobrih vijesti.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh