Sova močvarica (ritska sova) nova je, 278. vrsta u Livanjskom polju

  • Pokretač teme Pokretač teme upendo
  • Početni datum Početni datum
  • Pregledi 107

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
650
Reakcije
246
Lokacija
Spol
NyWyDNZ.png
Livanjsko polje u svojoj bogatoj ornitofauni od kraja maja ima zabilježenu još jednu vrstu, rijetku vrstu sove u Bosni i Hercegovini.

- Naše kolege iz Livna, Stipe Perković i Ante Perkovic otkrili su novu, 278. vrstu u Livanjskom polju. To je ritska sova, najrjeđa sova u Bosni i Hercegovini. Iako se redovno pojavljuje na migraciji, po prvi put do sada pronađena je na gniježđenju u našoj zemlji - objavili su iz Ornitološkog društva Naše ptice.

Potvrda gniježđenja ove vrste, još jedna je u nizu potvrda o vrijednosti Livanjskog polja, pticama najbogatijeg područja u BiH, i jednog od najznačajnijih područja za ptice u regionu.

- I pored značaja za ptice i biodiverzitet, ovaj dragulj prirode još uvijek je nezaštićen, prepušten na milost i nemilost investitorima, koji polako uzimaju najvrijednija prirodna staništa. Naše društvo poziva sve nadležne institucije da zaštite polje i obezbijede mu sigurnu budućnost za buduća pokoljenja - zaključili su iz OD Naše ptice u svojoj FB objavi. (Naše ptice, Ptice Forum)
 
Baš lijepo otkriće naših ornitologa.
 
Bravo za ovaj pronalazak.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh