Pomoć pri odabiru ptice za kućnog ljubimca

  • Pokretač teme Pokretač teme zorion
  • Početni datum Početni datum
  • Pregledi 13243

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
1oW1pFK.png
Eksperti preporučuju nekoliko vrsta za one koji prvi put gaje ptice. One imaju veoma različite osobenosti, zato ćete morati malo da istražujete i da pronađete pticu koja najviše odgovara načinu života vaše porodice.

• Zebraste zebe imaju mnogo boja a malo je potrebno za njihovo održavanje. Ove male, izdržljive ptice su relativno jeftine a prosječni životni vijek im je od sedam do deset godina. One nisu društvene sa svojim vlasnicima kao što su to neke druge vrste – tako da ako tražite pticu koja će vam biti dobar drugar, one vjerovatno nisu za vas. Zebama jeste potrebno društvo ali iz njihove vrste, zato morate držati barem jedan par.

• Da li je neko spomenuo pridjeve čio i veseo? Upoznajte kanarinca, super pjevača sa sličnim potrebama kao i zeba kad je u pitanju održavanje. I kao i zebe, kanarinci ne vole da ih ljudi uzimaju u ruke. Međutim, većina kanarinaca ne voli da dijeli svoj kavez - ali ako se jedna sama ptica drži kao kućni ljubimac, biće veoma zadovoljna brigom i pažnjom koju joj dajete.

• Ako volite interakciju sa pticama, razmislite o papagajima tigrica (badži) i kakadu. Tigrica, inače poznata, doduše pogrešno, kao mali papagaj, najpoznatija je ptičija vrsta koja se drži kao kućni ljubimac - i to sa dobrim razlogom. Ovaj nježni drugar će uživati da sjedi na vašem ramenu i možete ga naučiti da imitira riječi i zvukove iz kuće. Odličan je kao prva ptica za djecu!

• Kakadui su otprilike dva puta veći od tigrica, dugi od 28 do 35 cm, a prosječan životni vijek im je od 12 do 15 godina. Ovo su pametne ptice, vole da budu mažene i pažene od strane njihovih vlasnika i često su voljne da govore.

Smještaj | Uvijek izaberite najveći, najbolje sagrađen kavez koji možete da priuštite. Bez obzira na to koja je vrsta u pitanju, vašoj ptici je potreban kavez koji je dovoljno veliki da bi ona mogla da raširi krila i prelijeće male razdaljine. Tipičan kavez za male ptice bi trebalo da bude oko 63 cm visok i oko 63 cm širok. Da si se spriječilo da ptica pobjegne ili se povrijedi, razmak između rešetki na kavezu bi trebalo da bude oko 10 mm – malo veći od vrhova vaših prstiju. Zapamtite da kanarinci i zebe više vole kavez koji je širi nego duži dok papagaji i kakadui vole kavez sa horizonalnim rešetkama na koje mogu da se popnu. I ne zaboravite da stavite u kavez granu ili šipku na kojoj ptica voli da stoji! Treba da ugradite nekoliko, različitih veličina – i pobrinite se da je jedna u ravni sa posudom sa hranom.

Obložite dno kaveza običnim papirom ili papirnim vrećama odgovarajuće veličine. Novine mogu da posluže sve dok su štampane netoksičnim mastilom baziranim na soji, ili ako ih od prostora za ptice dijeli dodatna rešetka. Moraćete da mijenjate papir svaki dan.

Gdje ćete postaviti novi dom za vašu pticu? Lokacija je sve. Smjestite kavez u toplom, svijetlom dijelu kuće, blizu mjesta gdje se odvija sva akcija u kući, ali dalje od promaje i direktne sunčeve svjetlosti i ne na podu. Izbjegavajte po svaku cijenu da postavite kavez u ili blizu kuhinje. Ptice su ekstremno osjetljive na isparavanja i ona mogu biti fatalna kada se oslobode iz pregrijanih rerni i teflonskog posuđa.

Ishrana | Iako je sjemenje tradicionalno glavna stvar u ptičijoj ishrani, većina stručnjaka preporučuje peletiranu hranu. Miješano sjemenje jeste raznovrsno, ali nije uvijek dovoljno hranljivo, i definitivno stvara nered.

Pobrinite se da svaki dan vašoj ptici ponudite svježe voće i povrće. Tamno, lisnato zelje je prepuno vitamina, a mnoge ptice takođe vole mrkvu i brokoli. Najčešće omiljeno voće su jabuke, kruške, dinja i kivi. Ne dajte vašoj ptici avokado, košpice od trešanja, rabarbaru i sjemenke od jabuke. Pobrinite se da uklonite svu nepojedenu hranu poslije par sati.

Vaša ptica bi uvijek trebalo da ima svježu, hladnu vodu. Mijenjajte je bar jednom, a preporučuje se i dva puta dnevno.

Vježbe i igračke | Ako su vaša tigrica ili kakadu pravilno pripitomljeni ili dresirani, trebaće im svaki dan najmanje sat vježbanja u bezbjednoj zatvorenoj prostoriji. Ptica nekad samo želi da provodi vrijeme na vašem ramenu ili da uživa u istraživanju. Pobrinite se da prvo obezbjedite sobu tako što ćete zatvoriti sve prozore i vrata i pokriti stakla i ogledala da vaša ptica ne bi slučajno letjela u njih.

Iako zebe i kanarinci ne vole kada ih uzimate i nije im potrebno da izlaze iz kaveza svaki dan, one će uživati u igračkama, baš kao i kakadu i tigrica. Male ptice vole merdevine, ljuljačke i ogledala sa zvončićima a drvene igračke za žvakanje su dobre da bi kljunovi bili dobro zaobljeni. Provjerite šta je dostupno u prodavnicama opreme za kućne ljubimce i pobrinite se da su igračke koje ste izabrali bezbjedne i da odgovaraju veličini i vrsti vaše ptice. Trebalo bi na njima da bude naznačeno sve što treba da znate, ali nemojte se ustručavati da pitate ako nešto niste sigurni.

Opšta briga | Temeljno čišćenje kaveza vašeg kućnog ljubimca potrebno je obaviti jednom sedmično. Uklonite i operite posude i grane ili šipke iz kaveza i operite prostor oko kaveza. Pobrinite se da sve igračke budu čiste i neoštećene bez odvojenih ili slomljenih dijelova koji bi mogli da povrede vašeg kućnog ljubimca. Jednom mjesečno je poželjno očistiti cijeli kavez dezinfekcionim sredstvom. Dobro ga isperite i sve dobro osušite prije nego što vratite vašu pticu u kavez.

Ako imate tigricu ili kakadua, možete početi da pripitomljavate vašu pticu da vam se popne na ruku već poslije prvih nekoliko sedmica upoznavanja. Prvo, otvorite vrata kaveza i ubacite ruku. Pričajte nježno i ohrabrujuće vašem ljubimcu dok mu nudite malu poslasticu kao što je komadić kokice ili suncokretovog sjemena. Budite strpljivi, ovo ćete možda morati da probavate nekoliko puta! Kada vam ptica bude dovoljno vjerovala i uzela hranu iz vaše ruke, možete joj pružiti u kavez granu ili tanak štap i nježno ga prisloniti uz vašeg kućnog ljubimca. Poslije nekog vremena, on bi trebalo da stane na štap. Zatim možete raditi na tome da privolite pticu da pređe sa štapa na vaš prst.

Možete učiniti da perje vašeg ljubimca izgleda ljepše ako ga kupate onoliko često koliko on hoće. Stavite plitak sud na dno kaveza i pratite šta će se dogoditi. Vjerovatno ćete željeti da zakažete kupanje upravo prije nego što budete mijenjali papir.

Veterinarska briga | Ako ste u prilici, eksperti preporučuju godišnju posjetu veterinaru. Tamo se provjerava gubitak ili višak tjelesne težine, koji je često indikator bolesti, a bilo koji drugi neophodni testovi mogu pomoći veterinaru da prati zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

Ne oklijevajte da zakažete pregled ako posumnjate da je vaš ljubimac bolestan. Ptica koja se ne osjeća dobro često odbacuje svoje perje ili sjedi tiho na dnu kaveza sa poluzatvorenim očima. Drugi simptomi koji ukazuju da sa vašim kućnim ljubimcem nešto nije u redu mogu biti promjena u konstantnosti, učestalosti i boji izmeta, često kihanje, kašljanje, zapušene nozdrve, teško disanje.
 
Ja više nisam probirljiv, a moram priznati da su mi nekad jedino papagaji bili zanimljivi kao ljubimci.
 
Kad zavoliš ptice onda nema pogrešnih izbora, ako imaš uslove i vremena, podrazumijeva se. ;)
 
Možda one izaberu tebe, a ne ti njih.
 
Prije samog izbora treba biti siguran da se to želi.
Nabaviti, pa zapustiti ljubimca je najgora varijanta.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh