Dan crtanja ptica (DABDay), 8. april

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
C2V9nBY.png
Dan crtanja ptica (Draw A Bird Day, DABDay), održava se svake godine 8. aprila, a običaj je nastao nakon Drugog svjetskog rata kao jedan od načina da se poboljša raspoloženje kod ljudi.

Naime, sve je počelo 1943. godine kada je sedmogodišnja djevojčica Dorie Cooper otišla sa majkom u lokalnu bolnicu u Engleskoj da posjeti svog ujaka/daidžu koji je povrijeđen u ratu. Ujak je nagazio na minu i izgubio desnu nogu, te je bio jako uzrujan. Kako bi ga oraspoložila, pitala je ujaka da joj nacrta pticu. Iako je bio u lošem stanju odlučio je ispuniti želju maloj Dorie. Pogledao je kroz prozor te nacrtao crvendaća.

Kad je pogledala crtež, Dorie se glasno nasmijala i rekla da njen ujak nije baš neki umjetnik, ali će svejedno njegov rad okačiti na zid svoje sobe. Ujakovo raspoloženje se popravilo uslijed njene reakcije i iskrenosti. Drugi ranjenici su također bili oraspoloženi onim što su vidjeli, a tokom narednih posjeta djevojčice bolnici počeli su se takmičiti ko će ljepše nacrtati pticu. Nakon nekoliko mjeseci, zidovi njihovog bolničkog odjeljenja bili su potpuno prekriveni crtežima ptica.

Tri godine kasnije, djevojčica Dorie je smrtno nastradala u saobraćajnoj nesreći. Njena sahrana je bila neobična jer su vojnici, medicinske sestre i doktori sa odjeljenja gdje se oporavljao njen ujak, ostavili uz sanduk mnoštvo crteža ptica koje su posvetili Dorie.

EhTh7vc.png
Dan crtanja ptica (Draw a Bird Day) nikad nije zvanično proglašen praznikom, ali se običaj crtanja proširio preko vojnika i uposlenika bolnice na njihove porodice i šire. Danas, ovaj dan se obilježava širom svijeta kao povod za prenošenje radosti putem jednostavnih stvari, ali i kao način da se pomogne svim drugim vojnicima, bilo gdje da su, da zaborave ratove i patnje barem na kratko vrijeme.

DABDay se obilježava na jednostavan način - nacrtajte pticu i podijelite crtež sa kime god želite. Bit nije da radovi budu na profesionalnom nivou, uradite to kako znate, ali i nema prepreka za nešto više ako ste talentovani.

U ovoj tradiciji učestvuju svi uzrasti. U samom početku postojalo je pravilo da se smije koristiti samo olovka, no kasnije su u moguću paletu crtačkih oruđa ušle i pastele. Danas mnogi koriste razne kompjuterske programe u tu svrhu, a u savremenom svijetu internet je omogućio slanje crteža i u najdalje kutke svijeta. Jedino pravilo koje je preživjelo jeste to da se mora raditi o crtežu ptice.

zWygLKQ.png
U SAD-u na ovaj dan mnoge osnovne škole vode djecu na izlet kako bi bolje upoznala ptičiji svijet ili na času likovnog kao predložak za crtanje daju učenicima fotografiju ptice ili živi primjerak u kavezu. U posmatranju ptica ne uživaju samo djeca, već i odrasli, a proljeće je doba kad se najveći broj različitih vrsta može vidjeti u isto vrijeme. Djeca koja još ne idu u školu najčešće dobiju bojanku s motivima iz ptičijeg svijeta, a neke od njih sadrže i povezivanje tačkica koje na kraju čine sliku ptice.

Ako vas ova priča ponuka da se i sami okušate u crtanju ptica, na ovom linku možete naučiti kako to uraditi u osam jednostavnih koraka.

Osim što podijelite svoje crteže sa najbližima ili vašom online zajednicom, možete ih poslati i na dabday.com. Administracija obećava da će ih objaviti čim prije te napominje da je poželjno da slike ne budu veće od 1000x1000px te da su u nekom od standardnih formata (.jpg, .png, .bmp). (dabday.com, Ptice.info)
 
Eto jedan lijep praznik ptica. :)
 
Ništa, sljedeći put budi spreman da se i ti pokažeš u crtanju.

:D
 
Eto kreativci, danas je taj dan. :D
 
Zanimljiva je priča.
 
Ovo bi trebalo i kod nas popularizovati.

Početi od škola.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh