Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA)

  • Pokretač teme Pokretač teme Pahuljica
  • Početni datum Početni datum
  • Istaknuto
  • Pregledi 6303

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
414
Reakcije
209
Lokacija
Spol
kFJKgBJ.png
Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) (eng. Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) najveći je sporazum u sklopu Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS).

Sporazum obuhvata 118 država, od kojih su trenutno 74 potpisnice. Od zemalja regiona, Sporazum su potpisale Slovenija (2003), Hrvatska (2000), Crna Gora (2011), Makedonija (2000), te Albanija (2001). Bosna i Hercegovina i Srbija još uvijek to nisu uradile. Od bližih evropskih zemalja, Sporazum još nisu potpisale ni Austrija i Turska.

Cilj Sporazuma je očuvati migratorne ptice močvarice i njihova staništa na čitavom području selidbenih puteva.

I0m4GPf.png
AEWA obuhvata 255 vrsta ptica selica koje su ovisne o močvarama u bar jednom dijelu svog godišnjeg ciklusa, a uključuje plijenore, gnjurce, pelikane, vrance, čaplje, rode, kokošice, ibise, žličarke, plamence, patke, guske, labudove, ždralove, ćurline, galebove, čigre, njorke, fetone, brzane, pa čak i južnoafričke pingvine.

Zaštita migratornih ptica zahtjeva saradnju među državama, a AEWA predstavlja platformu na kojoj se odvija saradnja i koordinacija međunarodnih aktivnosti. Djelovanje Sporazuma provodi se temeljem Akcijskog plana, koji obuhvata smjernice potrebne za zaštitu vrsta i staništa, upravljanje ljudskim djelatnostima, istraživanje i monitoring te edukaciju.

Sekretarijat Sporazuma koordinira provedbu Akcijskog plana, organizuje sastanke i promiče Sporazum među državama koje se nalaze na njegovom području. Tehnički odbor pruža naučne i tehničke savjete i preporuke vezane uz Akcijski plan, provedbu Sporazuma i planirana istraživanja. (cms.int, zastita-prirode.hr, Ptice.info)
 
Hvala za informacije.
 
Ovdje se mora sistemski i agresivnije djelovati preko ministarstava i pojedinaca da se donesu potrebni zakoni i malo bolje poradi na njihovoj provedbi.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh