Ženka orla ne napušta jaja ni kad je potpuno prekrije snijeg

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
414
Reakcije
209
Lokacija
Spol
lof5p6b.png
Ženka bjeloglavog orla (Haliaeetus leucocephalus) u državnom parku Codorus u Pensilvaniji (Codorus State Park, Pennsylvania) učinila je nešto oduševljujuće kako bi zaštitila dvoje jaja iz kojih se trebaju izleći njeni mladi.

Organizacija koja se bavi zaštitom i upravljanjem staništa divljih životinja, The Pennsylvania Game Commission, postavila je live kameru pored gnijezda para bjeloglavih orlova koji čekaju da na svijet dođu njihovi ptići. Kamera je postavljena kako bi zabilježila eventualna ometanja od strane ljudi.

No, početkom marta ovo područje pogodile su obilne snježne padavine, i tom prilikom kamera je snimila nešto nevjerovatno. Kada je snježna oluja počela, majka orlica očigledno nije imala dvojbe da li odletjeti ili ostati uz jaja koja je grijala. Čuvala ih je dok ju je snijeg sve brže i brže prekrivao. Na kraju je bila potpuno pokrivena hladnim bijelim pokrivačem, ali je toplinom svog tijela i dalje štitila jaja i mlade koji treba da se izlegu.

Nešto kasnije pojavio se i mužjak, koji je gotovo neprimjetno zamijenio ženku. Jaja nisu pretrpjela nikakva oštećenja, a prirodnjak Jack Hubley pojasnio je zašto nije ni bilo razloga za brigu.

- Primjetićete da je ptica prekrivena snijegom. Šta vam to govori? To govori da nema velikog gubitka toplote iz njenog tijela - izjavio je Hubley, tvrdeći da je ova ptica tako dobro izolovana da se ne bi smrznula ni u težim uslovima.

- Možete staviti orla u škrinju i otvoriti je sljedećeg jutra, a orao će i dalje stajati tamo i posmatrati vas - tvrdi Hubley.

Inače, ženka je prvo jaje snijela 14. februara, drugo 3 dana kasnije, a period inkubacije kod ove vrste je oko 35 dana.

Ako želite zaviriti u gnijezdo hrabrih pernatih roditelja, signalu sa live kamere možete pristupiti putem ove stranice.

Stručnjaci napominju da su ljudi i uništavanje prirodne okoline ipak najveća prijetnja ovim pticama. (doznajemo.com, lancasteronline.com, Ptice.info)
 
Snijeg je u odnosu na podizanje potomstva piece of cake. :-)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh