Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja (Ramsarska)

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
TjECLQa.png
Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja, naročito kao ptica močvarica (ili Ramsarska konvencija) donesena je 2. februara 1971. godine kada su u iranskom crnomorskom mjestu Ramsaru predstavnici 18 zemalja prihvatili tekst dogovora o zaštiti i očuvanju močvarnih područja.

U močvarna područja pripadaju: močvare, bare, rijeke, jezera, pojilišta, navodnjena zemljišta, slatine, šljunčane jame, kanali, mangrove, koraljni grebeni, ribnjaci i uzgajališta rakova, a mogu sadržavati obalne zone koje graniče s močvanim područjima, te vodene mase morske vode dublje od 6 m za vrijeme oseke koje leže unutar močvarnih područja.

Ugrožavanje močvarnih područja nastaje isušivanjem, zatrpavanjem, zagađivanjem, preinačavanjem, prekomjernom eksploatacijom i unošenjem stranih vrsta.

Cilj ovog dokumenta je očuvanje onih područja na Zemlji koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica od kojih mnoge čovjek koristi i u određenoj mjeri ovisi o njima te kroz mnogostruku korisnu ulogu koju ova područja imaju u životu ljudi. Tako se 2. februara svake godine u svijetu obilježava Svjetski dan vlažnih područja a pod okriljem Konvencije o močvarama.

Konvencija je stupila na snagu 1975. godine kada je njen depozitar UNESCO, primio akte o ratifikaciji prvih sedam zemalja. Članom konvencije mogu biti samo zemlje koje su članice Organizacije Ujedinjenih Naroda ali Konvencija blisko sarađuje sa mnogim međunarodnim nevladinim organizacijama - IUCN, WWF, Wetland International kao i drugim međunarodnim subjektima koji imaju status saradnika, posmatrača.

Ova Konvencija danas broji 160 zemalja članica i jedna je od najstarijih koje se bave pitanjima zaštite prirode. Prilikom pristupa Konvenciji svaka zemlja mora odabrati po određenim kriterijima najmanje jedno vlažno područje koje će odlučiti sačuvati i trajno se za njegov opstanak brinuti pa se takvo područje upisuje na popis vlažnih područja od međunarodnog značaja - Ramsarski popis. Tako je nastao Ramsarski popis na kojem se trenutno nalazi 2186 područja pokrivajući ukupnu površinu od oko 200 miliona hektara na svim kontinentima.

Datumi ostvarivanja članstva zemalja s našeg govornog područja:

- Bosna i Hercegovina (01.03.1992.)
- Crna Gora (03.06.2006.)
- Hrvatska (25.06.1991.)
- Srbija (27.04.1992. kao FRJ)

/ramsar.org/Wikipedia/zastita-prirode.hr/mvteo.gov.ba/Ptice.info/
 
Ono što je važnije od samog potpisivanja ovakvih konvencija je uspješna provedba.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh