Svjetski dan divlje flore i faune, 3. mart

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
649
Reakcije
245
Lokacija
Spol
Svjetski dan divlje flore i faune
qAjKJNX.png
Na 68. zasjedanju Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih Nacija, održanom 20. decembra 2013. godine, 3. mart je proglašen za Svjetski dan divlje flore i faune (World wildlife day).

Obilježavanje ovog datuma na globalnom nivou prije svega ima za cilj podizanje javne svijesti o prijetnjama koje nekontrolisano korištenje prirodnih resursa i ilegalna trgovina primjercima divljih jedinki biljaka i životinja ima po opstanak velikog broja vrsta u prirodi.

Generalna skupština OUN-a ukazala je na veoma važnu ulogu koju svih 180 država potpisnica Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) imaju u očuvanju divljih vrsta kroz kontrolu legalne i spriječavanje ilegalne trgovine preko 35.000 ugroženih vrsta biljaka i životinja, uključujući njihove dijelove i derivate.

Važno je napomenuti da se ukupan godišnji obrt novca u svjetskoj trgovini zaštićenim divljim vrstama biljaka i životinja procjenjuje se na oko 160 milijardi američkih dolara. Po procjenama Međunarodne kriminalističke policijske organizacije - Interpol, godišnja vrijednost ilegalne trgovine primjercima zaštićenih divljih vrsta na globalnom nivou iznosi od 7 do 10 milijardi američkih dolara, što ovaj vid nezakonite aktivnosti svrstava na drugo mjesto po profitabilnosti, odmah iza trgovine drogom.

Nekontrolisano korištenje i sakupljanje divlje flore i faune predstavlja drugi po značaju faktor ugrožavanja prirodnih resursa, odmah poslije mijenjanja ili uništavanja staništa. Nezakonit lov ili sakupljanje i trgovina negativno utiču na brojnost populacija biljaka i životinja u prirodi, do te mjere da mogu dovesti do potpunog istrijebljenja određenih vrsta.

Glavna područja iz kojih se divljim životinjama ili dijelovima njihovih tijela snabdijeva nelegalno svjetsko tržište jesu podsaharska Afrika i jugoistočna Azija. Glavni faktori koji utiču na pojavu ilegalne trgovine zaštićenim vrstama u gore navedenim i drugim sličnim područjima jesu prirodna rasprostranjenost velikog broja rijetkih i zaštićenih vrsta, nespremnost nadležnih organa za sprovođenje CITES konvencije i adekvatno sankcionisanje prestupa i opšta loša ekonomska situacija. Sa druge strane, glavni faktor koji ima znatan uticaj na ilegalnu trgovinu ugroženim vrstama na globalnom nivou jeste veliko tržište potrošača ili kupaca, prije svega u Evropskoj uniji, Sjedinjenim američkim državama i Kini.

Bt0yRoh.png
Ilegalna trgovina primjercima divljih vrsta životinja i biljaka je složen proces koji obuhvata operativno organizovanje većeg broja ljudi. Prvi u lancu su lovokradice ili sakupljači, zatim posrednici i preprodavci, a poslije njih krijumčari. Uzimajući u obzir da se primjerci ugroženih vrsta krijumčare od države porijekla do države konačnog odredišta, ove aktivnosti često podrazumijevaju višestruko ilegalno kretanje primjeraka preko državnih granica. Kada krijumčareni primjerci budu dopremljeni do krajnjeg odredišta, njihova vrijednost je višestruko veća nego u državi porijekla, što često stvara veliki profit glavnom organizatoru.

Novčana dobit jeste glavni razlog zbog kog se organizovane kriminalne grupe sve češće bave ovim vidom nelegalne aktivnosti. Krijumčarenje sve češće organizuju lica koja imaju direktne veze sa organizovanim kriminalnim grupama, i tako koriste slične metode i puteve već uspostavljene za krijumčarenje droge, oružja i ljudi. Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (UNODC) pozvala je sve države krajem septembra 2013. godine da pojačaju napore u borbi protiv ilegalne trgovine ugroženim vrstama, prije svega putem jačanje kaznene politike za prestupe iz ove oblasti.

Više informacija o Svjetskom danu divlje flore i faune dostupno je na zvaničnoj internet prezentaciji Ujedinjenih nacija posvećenoj ovoj temi: Website of World Wildlife Day (aarhussu.rs, Ptice.info)
 
Ilegalne trgovine nikad neće nestati zbog raznih interesnih grupa koje su međusobno povezane.
 
Svjetski dan divlje flore i faune (2015)
KDUnVtM.png
Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan divlje flore i faune (World Wildlife Day), povodom kojeg je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon poslao jasnu poruku svim zemljama potpisnicama CITES konvencije (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore) da je došlo krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi problemu ilegalne trgovine divljim zaštićenim vrstama.

Po procjenama Međunarodne kriminalističke policijske organizacije - Interpol, godišnja vrijednost ilegalne trgovine primjercima zaštićenim divljih vrsta na globalnom nivou iznosi od sedam do 10 milijardi američkih dolara, što ovaj vid nezakonite aktivnosti svrstava među privih pet na globalnom nivou po profitabilnosti. Informacije svjetske carinske organizacije (WCO), ilegalnu trgovinu zaštićenim vrstama rangira odmah ispod trgovine oružjem i drogom.

Stiče se utisak su glavne prepreke u suzbijanju ove pojave slabi administrativni kapaciteti, loša obučenost carinika za prepoznavanje vrsta, nepostojanje veterinarskih inspektora na svim graničnim prelazima, a na kraju i najvažnije, nedostatak političke volje da se počne sa rješavanjem ovog problema.

Važno je napomenuti da je proteklih godina, akcijom „Balkanske ptice“, na graničnim prelazima sa zemljama članicama Evropske unije, zaplijenjeno više desetina hiljada krivolovom ubijenih lovnih i zaštićenih vrsta koje su bez posljedica prelazile granice zemaja regiona, dok je više desetina lica uglavnom Italijanskih državljana lišeno slobode. (CZIP, Ptice.info)
 
Svjetski dan divlje flore i faune (2016)
PPetsLU.png
Danas se obilježava treći po redu Svjetski dan divlje flore i faune. Ovogodišnji slogan je „Budućnost je u našim rukama“, a cilj obilježavanja je podizanje javne svijesti o prijetnjama koje ljudske aktivnosti predstavljaju za opstanak divljih vrsta, prije svega krivolov i ilegalna trgovina slonovačom.

Vezano: U zagrebačkom Zoološkom vrtu obilježen Svjetski dan divljih vrsta

Kako bi ojačala ulogu EU u globalnoj borbi protiv tih nezakonitih aktivnosti, Evropska komisija je 26. februara donijela Akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU. Riječ je o ambicioznom planu kojim se pokreću svi diplomatski i trgovinski alati te instrumenti razvojne saradnje EU kako bi se stalo u kraj jednoj od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 28 država članica trebaju provesti do 2020. godine, a naglašena su i tri prioriteta:

• spriječavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune;
• poboljšanje provedbe postojećih propisa i efikasnije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem saradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona, kao što je Europol i jačanje saradnje među matičnim, odredišnim i tranzitnim zemljama, uključujući stratešku finansijsku podršku EU za borbu protiv nezakonite trgovine u matičnim državama;
• pomoć pri izgradnji kapaciteta za provedbu zakona i osiguravanje dugoročnih izvora prihoda ruralnim zajednicama koje žive u područjima s bogatom divljom florom i faunom. (limun.hr, cdm.me, Ptice.info)
 
Evropska komisija je 26. februara donijela Akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU
Samo ga još i sprovesti u djelo.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh