Park prirode Blidinje

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
HWOJrKu.png
Park prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina) prostire se na površini od 364 km2 na teritoriji tri opštine - Jablanica, Posušje i Tomislavgrad. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih pejzaža, ovo područje je 30. aprila 1995. godine proglašeno Parkom prirode.

Centralnim dijelom Parka dominira Dugo polje, zapadnu granicu čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku Doljanka.

Park prirode je dobio ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km2 uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega mu nivo znatno opadne. U jezeru se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Područje Blidinja karakteriziraju dva tipa klime. Niži i južno eksponirani dijelovi planina Čvrnice, Plasa, Čabulje i Vrana imaju mediteransku klimu, dok su sjeverne padine planina i viši nadmorski dijelovi pod uticajem kontinentalne klime.

cphsiYU.png
Dolinom Neretve i njenim desnim pritokama mediteranska klima prodire do Jablanice i dublje u unutrašnjost. S porastom nadmorske visine dolazi do pada temperatura i dužeg zadržavanja snježnog pokrivača.

Prostor Parka je jedinstvena prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz dosta izvora čiste, pitke vode. Tri vrste divlje majčine dušice i desetine divljih cvjetnih vrsta prekrivaju dolinu i obronke planina svakog proljeća i ljeta.

Naoko beživotne i stjenovite padine Masne Luke, botaničko-zoološkog rezervata, prekrivene su gustom borovom šumom, uključujući i endemski bijelokori bor Pinus leuco dermis. To je najveći kompleks bora munike u Evropi.

Blidinje je također dio programa posmatranja ptica (birdwatching) u organizaciji bosankohercegovačkog emigranta iz Velike Britanije, Denisa Bohma. Program organizovane posjete Bosni i Hercegovini obuhvata šestodnevnu turu, koja se može organizovati u periodu od kraja aprila do početka juna i od kraja avgusta do sredine septembra, po kraškim poljima (Popovo polje), planinskim područjima (Čvrsnica, Blidinje) i močvarnim područjima (Hutovo blato) u Hercegovini i Delti Neretve (Hrvatska).

Yie9qtt.png
Najpoznatije znamenitosti Parka, uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te velika nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Tragovi ilirskih grobova i ostaci rimskih cesta ukazuju na to da je Blidinje bilo naseljeno prije 2,500 godina. Nekropola u Dugom Polju ukazuje na to da su i slavenska plemena koja su došla u 7. vijeku od Blidinja napravila svoj dom.

Zime su ovdje duge, hladne, s puno snijega koji pada od oktobra do maja što posebno pogoduje razvoju zimskog turizma.

Prosječna količina padavina je 1590 mm godišnje, od čega najveći dio čini snijeg. Stoga je u Parku smješten i ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetilaca, prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije (Hrvatska). (Wikipedia, bhtourism.ba, visitmycountry.net, Ptice.info)
 
Čak i na te tri male slike se vidi o kako lijepom mjestu se radi.
 
Ništa ljepše od lijepe planine i čistog zraka.
 
Blidinje Bike Festival uvršten u kalendar svjetske biciklističke federacije
qQNt3QE.png
Veliko priznanje stiglo ja za Blidinje BIKE Festival. Međunarodna biciklistička Federacija UCI, potvrdila je važnost ovog događaja tako što ga je uvrstila u svoj kalendar i dala mu jako visok rang utrke UCI C1.

Iako je pobirao sve pohvale i slovio za najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini, nakon petog izdanja u 2023. godini, organizatori su odlučili podići ljestvicu te pokucati na vrata Evrope. I uspjeli su.

Prvo je stiglo priznanje od Balkanske Federacije, a danas tu je i priznanje na Svjetskom nivou. Blidinje je jednostavno lokacija koja se mora posjetiti, a Blidinje BIKE Festival je događaj koji se ne smije propustiti - zaključak je.

U 2024. godini organizatori najavljuju dolazak sportista iz više od 20 zemalja svijeta, a sigurni smo kako će se oni vratiti svojim kućama sa lijepim uspomenama i ponovo u narednim godinama sa porodicama posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kao jednu novu i privlačnu turističku destinaciju.

- Početkom 9. mjeseca dobili smo dopis od predsjednika Balkanske Federacije i vijest kako je naša nominacija da se Blidinje nađe u njihovom kalendaru odobrena te će se na Blidinju u 2024. godini održati Balkansko prvenstvo, što nas je obradovalo i zaista učinilo sretnim. To znači da će Blidinje u 2024. godini ugostiti više od 12 zemalja članica Balkana koje će učestvovati na ovom prvenstvu - kazao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

No, ovih dana stigla je i vijest od UCI-a, koji poručuju kako je Blidinje uvršteno u UCI kalendar.

- Ovo je zaista velika vijest, Blidinje će u 2024. godini postati jedna velika sportska arena koja će ugostiti sportiste iz cijelog svijeta. Međunarodna biciklistička Federacija broji 199 zemalja članica i upravo sada u ovom trenutku, sportisti i timovi iz 199 zemalja gledaju u UCI kalendar i planiraju svoje aktivnosti u 2024. godini. Znamo da na Blidinje neće doći sudionici iz 199 zemalja, ali je gotovo sigurno kako će zemlje koje su našem turizmu zanimljive poput Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Mađarske. Slovačke, Španije, Poljske i mnogih drugih uzeti učešće i posjetiti našu zemlju te sa sobom ponijeti lijepe utiske i vratiti se ponovo. Želimo Park prirode Blidinje, našu zemlju Bosnu i Hercegovinu predstaviti u što boljem svjetlu svim tim sportistima i pokazati im šta sve imamo za ponuditi kao turistička destinacija - dodao je Zorić.

Iznad UCI C1 ranga postoji samo "Hors Class" kao najviši nivo, a takve događaje ima tek nekoliko jačih zemalja poput Italije, Francuske, Njemačke koji organizuju događaje na zaista vrhunskom nivou.

- Mi nećemo stati na ovome i gledaćemo u 2025. godini da opet napravimo iskorak više sa organizacijom Blidije BIKE Festivala. Biciklizam je sport koji je u velikoj ekspanziji i to je sport koji na najbolji način prezentuje sve potencijale jedne zemlje - kaže Zorić.

Blidinje BIKE Festival je događaj koji će 2024. okupiti zaljubljenike u biciklizam i sportove na otvorenom tokom tri dana u Parku prirode Blidinje, jednom od najljepših prirodnih lokaliteta koje Hercegovina ima za ponuditi. Tokom dana možete birati između raznih opcija i ruta za bicikliranje, planinarenje, događajima organizovanim za najmlađe ili jednostavno se opustiti i krenuti u istraživanje Parka prirode Blidinje - lokacije s prekrasnim krajolicima i historijskim znamenitostima, kao i izvrsnom gastronomskom ponudom. (Klix, Ptice Forum)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh