Ibisi

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
652
Reakcije
156
Lokacija
Spol
PqE5Rcv.png
Ibisi obuhvataju oko 26 vrsta dugonogih močvarnih ptica koje čine vlastitu potporodicu Threskiornithinae, unutar porodice ibisova (Threskiornithidae), rod rodarice.

Ibisi imaju tijelo dugo od 55 do 75 cm. Žive po svim toplim krajevima svijeta, osim po otocima Južnog Pacifika. Njihovo stanište su plitke lagune, jezera, uvale i močvare gdje vole gacati koristeći svoje vitke duge noge, u potrazi za malim ribama i mekušcima. Kad lete izduže vrat, a noge zabace potpuno otraga, naizmjence mašu krilima i jedre.

Ibisi obično žive u velikim kolonijama, podižući nizove čvrstih gnijezda po niskom grmlju ili drveću, u koje polažu tri do pet jaja bijele boje, koji put išarana sa smeđim mrljama.

Najpoznatije vrste su:

Crni ili blistavi ibis (Plegadis falcinellus) i njegov bliski rođak bijela lica američki ibis (Plegadis chihi) imaju manje tijelo sa sjajnim tamnocrvenkastim perjem. U kolonijama žive po toplijim krajevima svijeta.

• Hagedaš (Bostrychia hagedash) ili afrički ibis, ima perje zelenkaste boje a poznat je po svom glasnom kreštanju.

• Australski ibis (Threskiornis spinicollis) živi isključivo u Australiji. Za razliku od svojih ostalih srodnika, on se prilagodio uvjetima, pa ne živi samo uz vode, hrani se uglavnom skakavcima.

Grivasti ili ćelavi ibis (Geronticus eremita) je ugrožena vrsta, koja živi u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Njegov kljun i koža na golom vratu su crvenkaste boje. Kolonije tih ptica nekad su živjele po srednjoj i južnoj Evropi, Siriji i Alžiru, a od svih tih kolonija preživjele su samo one u Turskoj i Maroku.

• Japanski ibis (Nipponia Nippon) ili crvenonogi ibis, ima potpuno bijelo perje sa crvenim licem i nogama. On je ugrožena vrsta, na rubu izumiranja krajem 20. vijeka.

• Sveti ibis (Threskiornis aethiopicus), živi u južnoj Arabiji i Africi južno od Sahare, a nekad je živio i u Egiptu, u kojem je u vrijeme Drevnog Egipta bio sveta ptica. On je visok oko 75 cm, bijelog perja sa crnim vratom, glavom, nogama i pjegom na stražnjici.

• Crveni ibis (Eudocimus ruber) živi na sjeveru Južne Amerike, a bijeli ibis (Eudocimus albus) u Srednjoj i Sjevernoj Americi. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh