Sečuanska grmuša, nova vrsta od 2015.

  • Pokretač teme Pokretač teme paxaro
  • Početni datum Početni datum
  • Pregledi 1839

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
qggO9Vj.png
Međunarodni tim naučnika otkrio je 2015. godine novu vrstu ptice, sečuansku grmušu (Locustella chengi) koja boravi u pet planinskih područja centralne Kine. Ranije nije bila primjećena jer je živjela skrivajući se u travnatoj vegetaciji, ali je otkrivena uz pomoć njenog specifičnog pjeva.

- Sečuansku grmušu je dosad bilo teško uočiti jer su njeno stanište guste plantaže čaja i grmlje - rekla je Pamela Rasmussen, biologinja sa Univerziteta Michigan i koautorica studije, koja je dosad opisala 10 novih vrsta ptica.

- Međutim, otkrivena je zahvaljujući svom prepoznatljivom pjevu koji se sastoji od niskih tonova koji zvuče kao zujanje, nakon čega slijedi kraći cvokot te se dalje ponavlja tim redoslijedom - pojašnjava Pamela.

Zvučni zapis ptičijeg pjeva sečuanske grmuše može se naći na „Avian Vocalizations Center", gdje zainteresovani mogu poslušati i hiljade drugih različitih zapisa ptičijeg pjeva.

Najbliži srodnik novootkrivene vrste, engleskog naziva russet bush warbler (Locustella mandelli), boravi u istim područjima, s tim da sečuanska grmuša preferira niže visine planinskih područja, ali kad nema kompeticije sa svojim najbližim srodnikom može se naći i na visinama oko 2300 metara.

Osim što dijele isto stanište, vrste su bliske i u genetskom smislu. Analizom mitohondrijske DNK procijenjeno je da imaju zajedničkog pretka.

Latinski naziv novootkrivene ptice je Locustella chengi, u čast preminulom Cheng Tso-hsinu, najvećem kineskom ornitologu. Cheng je osnivač Prirodoslovnog muzeja u Pekingu i autor 140 naučnih radova te 30 knjiga, a u svijetu je bio poznat po svojoj posvećenosti ornitologiji.

- Željeli smo odati počast profesoru Cheng Tso-hsinu za veliki doprinos kineskoj ornitologiji. Mnoge vrste su nazvane po evropskim istraživačima i vladarima, a mali broj njih nosi imena azijskih naučnika - rekla je Rasmussen.

Otkriće je objavljeno u aktualnom broju časopisa Avian Research. (esciencenews.com, biologija.com.hr, Ptice.info)
 
Svake godine se ima nešto novo otkriti. :thumbsup:
 
8MsFQQN.png
Sečuanska grmuša ili sečuanski cvrčić (Locustella chengi), vrsta je ptice iz roda cvrčića (Locustella). Otkrio ju je 2015. godine međunarodni tim naučnika u centralnoj Kini.

Prvi put bila je primjećena još u maju 1992. po osebujnoj pjesmi sastavljenoj od niskih tonova koji zvuče kao zujanje, nakon čega slijedi kraći cvokot, da bi je tek 2015. ponovno otkrili i DNK analizom utvrdili da se radi o novoj vrsti.

Ime je dobila po značajnom preminulom kineskom ornitologu Cheng Tso-hsinu (Zheng Zuoxin, 郑作新), osnivaču Prirodoslovnog muzeja u Pekingu, a otkriće je objavljeno u časopisu Avian Research.

Naraste do 13 cm dužine, a teži oko 10 grama. Najbliži joj je srodnik L. mandelli s kojom ima zajedničkog pretka.

Teško je uočljiva jer su joj stanište guste plantaže čaja i grmlja. (Wikipedia, Ptice Forum)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh