Spomenik prirode Skakavac (Sarajevo)

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
743
Reakcije
247
Lokacija
Spol
WGKkKzs.jpg
Sjeverno od Sarajeva nalazi se prostrana visoravan, čija se prosječna nadmorska visina kreće u rasponu od 800 do 1000 mnv i na njoj se nalazi veći broj brda s lokalnom oznakom planine, kao što su: Tvrtkovac, Tajan, Lipnica, Karasanovina, Zvijezda, te sarajevski Ozren koji obuhvata vrhove Bukovik i Crepoljsko.

Na tom lokalitetu, svega 12 kilometara od centra Sarajeva nalazi se vodopad Skakavac, jedan od najvećih i najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini koji predstavlja važnu turističku atrakciju. Briga o očuvanju Skakavca kao hidrološkog spomenika vodi se još od davne 1954. godine kada je stavljen pod zaštitu države.

Skakavac je među najipresivnijim geomorfološkim strukturama Bosne i Hercegovine, ali i šire u Dinaridima. To je zaista rijedak spomenik prirode. Međutim, slabo je proučen i iskorišten i pored neosporne vrijednosti i šansi za razvoj turizma i planskog korištenja mineralno-sirovinskih resursa.

Vodopad se nalazi u jugozapadnom dijelu planine Ozren, na sjeveroistočnoj strani vrha Bukovik (1532 m). Visok je 98 metara i formiran na strmom rasjednom otsjeku lijeve strane Peračkog potoka. Proticaj vode varira od 10-50 l/s. Prihranjuje se iz istoimenog izvora koji se nalazi oko 300 m iznad vodopada. Površina zaštićenog područja iznosi 1430,7 ha.

Sama planina Ozren smještena je sjeveroistočno od Sarajeva, a odlikuju je prelijepi krajolik i mješovita šuma. Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom ekoklime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama. Kako bi se izbjegle moguće zabune, osim sarajevskog, planine sa imenom Ozren postoje još na sjeveroistoku Bosne te na istoku Srbije.

u0iBsss.jpg
Iako nema veliki protok vode, Skakavac se odlikuje izuzetnom ljepotom, možda naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Najveći protok vode bilježi se u proljeće kada dolazi do topljenja snijega.

Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Okolno područje je veoma heterogeno. Na ovom prostoru su najzastupljenije smrčevo-jelove i bukovo-jelove šume, s tim što je smrča prisutnija na više nagnutim terenima. U samoj blizini vodopada su razvijene termofilne šume, kao i šikare crnog graba, jesenje šašike, i crnog jasena.

Obilazak iz Sarajeva do vodopada Skakavac smatra se poludnevnom turom za posjetioce sa fizičkom kondicijom, dok ostali trebaju predvidjeti duže pješačenje. Moguć je i dolazak biciklom.

Na širem području ovaj lokalitet krije i zanimljivu nekropolu bosanskih stećaka, čuvena sarajevska izletišta Čavljak (ime dobilo po pticama čavkama) i Barice, zatim vodopad na Lučici pod Gradinom (1180 mnv), plato Čardak, izvor Nahorevskog potoka poznat pod imenom Sedam vrela (1250 mnv) i druge prirodne ljepote.

Općina Centar Sarajevo, na čijem teritoriju se nalazi Skakavac, prepoznala je važnost ovog turističkog lokaliteta i u tu svrhu članovi Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i Komisije za turizam posjetili su danas ovo područje, a općinsku delegaciju ugostio je Osman Delić, direktor JU Zaštićena područja Kantona Sarajevo koja upravlja ovim lokalitetom.

Gosti nisu krili zadovoljstvo posjetom ovom prirodnom dragulju.

- Posjeta vodopadu Skakavac je ciljana. Direktor Delić nas je upoznao sa stanjem u parku. Mi ćemo preko komisija Općinskog vijeća i načelnika pokušati osigurati finansijska sredstva kako bi se u što skorije vrijeme riješili gorući nedostaci parka. Prvenstveno, riječ je o lošoj putnoj infrastrukturi, postoji problem elektrifikacije, vodovodne mreže i postavljanja video nadzora. Predstavljen nam je i projekat izgradnje platforme za posmatranje samog vodopada, prije svega namijenjenog djeci i starijim osobama, koji žele, a nisu u mogućnosti da vide vodopad - naglasio je član Komisije za turizam Ramiz Abaza.

U posjeti i obilasku vodopada Skakavac ispred dvije komisije bili su članovi Safija Porobić, Zlatan Saler, Mujo Slato, Sulejman Halilbegović i Dženana Cernica. (RSa, mountaintour.ba, Wikipedia, Ptice.info)
 
Prelijepo mjesto za izlet a nije daleko od grada.
 
Na širem području ovaj lokalitet krije i zanimljivu nekropolu bosanskih stećaka, čuvena sarajevska izletišta Čavljak (ime dobilo po pticama čavkama) i Barice, zatim vodopad na Lučici pod Gradinom (1180 mnv), plato Čardak, izvor Nahorevskog potoka poznat pod imenom Sedam vrela (1250 mnv) i druge prirodne ljepote.
Zvuči zanimljivo. :thumbsup:
 
Izlet bez greške, čista priroda i zrak, lijep pogled, sve super. :thumbsup:
 
Pronađi:
Nazad
Vrh