Sova močvarica

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
649
Reakcije
245
Lokacija
Spol
3TM5Bxv.png
Sova močvarica (Asio flammeus) je vrsta sova iz porodice Strigidae. Ova vrsta voli otvorena ritska i močvarna staništa. Gnijezdi se i danju provodi vrijeme na tlu, obično u trsci i u gustoj travi. Spada u sove srednje veličine. Hrani se uglavnom glodarima. Ova vrsta je česta na sjeveru Evrope, a u našim krajevima je uglavnom zimski gost.

Po vanjskom izgledu pomalo podsjeća na malu ušaru, s tim što su joj perjane uške manje i postavljene na gornjem rubu „vela”, nekako odmah iznad očiju.

Rasprostranjena je u Evropi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Karibima, Havajima i Galapagosu. Zimi se seli iz sjevernih krajeva prema jugu, šireći područje svoje rasprostranjenosti. Poznato je da se sova močvarica naseljava u područjima visoke populacije glodara.

Sove močvarice uglavnom love noću, ali mogu i danju. Lov po danu se podudara s periodom visoke aktivnosti voluharica, njenog plijena. Ova vrsta ima sposobnost letjeti samo metar iznad zemlje na otvorenom polju ili livadi prije nego što se obruši na svoj plijen. Nekoliko sova može zajedno loviti na istom polju. Prehrana se sastoji uglavnom od glodara, naročito voluharica, ali će se također hraniti i drugim manjim sisarima i većim insektima. Nekad, ali rjeđe se hrane i manjim pticama.

Ova sova se mimo običaja drugih vrsta gnijezdi na tlu, u visokom ritskom rastinju. Kao i mala ušara, i ova vrsta je društvena pa se zimi okuplja u jata. Da bi odbranila lako dostupno gnijezdo s mladuncima od grabljivica, sova močvarica ponekad izvodi neobičan ritual. Naime, ona kruži, izvodi akrobacije u zraku i udara krilima jedno o drugo, sve da bi privukla pažnju nasrtljivca i odvukla ga od gnijezda gdje su jaja ili mladi. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Nazad
Vrh