Trstenjak

Lorena

Administrator
Poruke
320
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Veliki trstenjak ili trstenjak droščić (Acrophalus arundinaceus) je ptica pjevica koja naseljava Evropu i područje umjerenog pojasa Azije. Staništa su joj jezera, bare, močvare i rijeke.

Ova ptica je velika otprilike kao drozdovi, oko 16-20 cm, a težina joj je 25-36 grama. Krila su duga otprilike 9 cm. Gornji dio tijela ima smeđe pruge, a donji i glava su bijele boje. Čelo je spljošteno, a kljun snažan i spljošten. Spolovi su gotovo identični, kao i kod većine trstenjaka.

Hrani se paucima, školjkama, insektima, vodozemcima i mladim bobicama.

Ove ptice spolnu zrelost steknu kad navrše godinu dana. Sezona parenja je od maja do jula. Gnijezdo prave od trave i trstike. Ženka polaže 4-6 jaja, a inkubacija traje 13-15 dana. Nakon što se izlegnu, mladi ptići borave u gnijezdu još 12-14 dana. U gnijezdu velikog trstenjaka često završe kukavičja jaja, jer su vrlo slična.

Pjev ovih ptica je jako glasan i čuje se na velikim udaljenostima.

Trstenjak rogožar (Acrocephalus schoenobaenus) je ptica pjevica koja se razmnožava u Evropi i Aziji, a zimuje u Africi. Životni vijek joj je jako kratak, obično oko 2 godine.

Ptica je srednje veličine, od 11,5 do 13 cm. Raspon krila joj je 17-21 cm, a teška je 10-15 g. Krila i leđa su prošarana smeđim prugama, a donji dio tijela je blijed. Stražnji dio tijela je smeđe boje i bez pruga, u kontrastu s krilima. Čelo je spljošteno, a kljun jak i šiljast. Noge su sivosmeđe boje. Mužjaci i ženke se ne razlikuju puno, a perje im je identično.

Najveći dio prehrane čine im insekti, ali se hrane i paucima i mladim bobicama.

Gnijezdo pravi ženka. U izradi koristi travu, stabljike, lišće, paukovu mrežu, životinjsku dlaku, i sl. Nakon što napravi gnijezdo, ženka u njega polaže 3-5 jaja zelenkastožute boje i prošarana smeđim prugama. Veličine su 18x13 mm. Ženke ih griju dvije sedmice. Kad se mladi izlegnu, oba roditelja brinu o njima. Ptići dobiju perje nakon dvije sedmice.

Trstenjak mlakar
(Acrocephalus palustris) je vrsta ptice pjevice. Staništa su joj grmlje, trstika i polja kukuruza. Tokom sezone parenja prisutna je u srednjoj i istočnoj Evropi. Zime provodi u Africi. Životni vijek joj je uglavnom 9 godina.

Ova ptica duga je oko 17 cm, a raspon krila joj je od 17 do 21 cm. Teška je 11-14 grama. S gornje strane je smeđa, a s donje žućkasta. Mužjaci i ženke su iste boje i ne razlikuju se mnogo.

Hrane se paucima, školjkama, puževima, insektima i njihovim larvama, ali i mladim bobicama. Pjev im je jako glasan i čuje se na velikim udaljenostima.

Ove ptice su obično monogamne. Sezona parenja traje od maja do jula. Ptice prave gnijezdo oblika čaše od trave, trske ili stabljika kukuruza. Ženka postavlja 3-6 plavkastobijelih jaja, te ih oba roditelja naizmjenično griju 12-14 dana. Ptići dobiju perje dvije sedmice nakon izlijeganja. Nakon godinu dana spolno su zreli.

Trstenjak ševar
ili trstenjak istočnjak (Acrocephalus paludicola) je ptica pjevica iz roda Acrocephalus. Živi u istočnoj Evropi i zapadnoj Aziji. Selica je i zimuje u zapadnoj Africi. Stanište joj je područje vodene vegetacije visoke do 30 cm. Ugrožena je vrsta.

Ova ptica je srednje veličine. Naraste oko 13 cm, a težina joj varira od 10 do 14 grama. Raspon krila joj je 19 cm. Perje joj je boje pijeska, a leđa prošarana tamnosmeđim prugama. Na gornjem dijelu tijela se nalaze bijelkasti tragovi. Čelo joj je spljošteno, kao i kljun, koji je također i jako snažan. Mužjaci i ženke se ne razlikuju mnogo, samo su ženke manje izražajne.

Kao i drugi trstenjaci, hrani se uglavnom insektima, ali i mladim bobicama.

Jaja trstenjaka ševara su dimenzija 16x12 mm. Sredinom maja, ženka ih snese 5-6. Jaja inkubiraju oko dvije sedmice. Ženka vodi brigu o mladima 18 dana, kada oni napuštaju gnijezdo i postaju samostalni. Mužjaci i ženke nisu monogamni, imaju potomke s više različitih partnera. Izvan sezone parenja se ponašaju vrlo stidljivo i nenametljivo.

Trstenjak cvrkutić
(Acrocephalus scirpaceus) je ptica pjevica koja naseljava Evropu i umjerenu zapadnu Aziju. Selica je, zimuje u subsaharskoj Africi.

Srednje je veličine, duga oko 13 cm, a teška 10-15 g. Raspon krila joj je 17-21 cm. Krilima može mahnuti 18 puta u sekundi, a preleti 10 metara u sekundi. Gornji dio tijela joj je smeđe, a gornji žućkaste boje. Mužjaci i ženke su jednakih boja. Čelo je spljošteno, a kljun jak i šiljast.

Ovim pticama kao hrana najčešće služe razne vrste insekata, a često jedu i mlade bobice.

Sezona parenja je od maja do jula. Gnijezdo prave od trave. Ženka snese 3-5 jaja, koja inkubiraju 11-14 dana naizmjenično od oba partnera. Ptići borave u gnijezdu 10-14 dana. Zbog slične boje, u gnijezdu se mogu naći i kukavičja jaja.

Spolnu zrelost ptice steknu s godinu dana života, a životni vijek im je 12 godina.

Crnoprugasti trstenjak
ili trstenjak ševarić ili ševarski cvrčić (Acrocephalus melanopogon) je ptica iz porodice grmuša. Živi u južnoj Evropi i južnoj Aziji. Selica je. Živi na području vodene vegetacije.

Srednje je veličine, 12-13.5 cm. Malo je veći od Trstenjaka rogožara.

Smeđkaste je boje i nema mnogo razlika među spolovima kod ove vrste.

Hrane se uglavnom insektima.

Ova vrsta je uglavnom monogamna. Sredinom aprila, ženka izlegne 3-6 jaja, koja inkubiraju oko dvije sedmice. Gnijezdo se obično nalazi iznad vode.

Pjev je sličan kao kod Trstenjaka rogožara, s tim što crnoprugasti ne pjeva u letu. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh